Obl. kl. 11.50: Solide fald på en fortsat øget risikoappetit

Det danske obligationsmarked ligger mandag middag med moderate kursfald, idet en fortsat fremgang på de globale aktiemarkeder mindsker appetitten efter de fastforrentede papirer. Der er i øjeblikket fokus på de politiske stimuleringsplaner, hvor der er spekulationer om en stor amerikansk pakke fra den kommende præsident Barack Obama, som ventes at kunne give skattebesparelser på over 300 mia. dollar.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, ligger mandag middag 0,62 point lavere i kurs 104,90 med en effektiv rente på 3,35 pct. Blandt realkreditobligationerne ligger 4-35'erne 0,15 point lavere i kurs 92,50 med en effektiv rente på 4,84 pct.

- Obligationsudsalget fortæller os, at det værste fra finanskrisen er overstået, siger obligationsstrateg David Schnautz hos Commerzbank til Bloomberg News. Alt imens den amerikanske stimuleringspakke tager form, vil risikoappetitten blive øget, mens flugten til sikker havn vil blive reduceret kraftigt, vurderer strategen.

En amerikansk embedsmand og en demokrat oplyser, at den kommende amerikanske præsident Barack Obama vil presse på med skattelettelser som vil beløbe sig til godt 40 pct. af en stimuluspakke til økonomien på angiveligt 775 mia. dollar, som Kongressen skal tage stilling til inden for de næste par uger. Dermed vil skattelettelserne kunne udgøre mere end 300 mia. dollar. Det rapporterer Bloomberg News. Centralbankmedlemmerne Janet Yellen og Charles Evans blev begge citeret fra en konference i San Fransisco for at sige, at en stor stimuleringspakke er nødvendig for økonomien.

Det amerikanske ISM-erhvervstillidsbarometer for december viste fredag et kraftigt fald til 32,4 sammenlignet med 36,2 i november. Analytikerne havde ventet et langt mindre fald til 35,4. En værdi under 50 indikerer tilbagegang i økonomien. Der var tale om det laveste niveau siden 1980, og det øgede usikkerheden om dybden i den igangværende recession.

- Forventningerne hos fremstillingssektoren er meget dystre, sagde cheføkonom Guy Lebas hos finanshuset Janney Montgomery Scott til Bloomberg News. De globale økonomier bløder sammen med den amerikanske, bemærkede cheføkonomen.

Der er ikke det store på programmet for de makroøkonomiske offentliggørelser mandag, hvorfor den største fokus er rettet mod udviklingen på aktiemarkederne.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )