Obl. kl. 11.50: Aktiefremgang presser obligationsmarkedet

Investorerne har fundet juleglæden frem på det stigende aktiemarked, og den øgede risikolyst mindsker efterspørgslen efter de fastforrentede papirer. Investorerne har indtaget en afventende position forud for eftermiddagens vigtige amerikanske nøgletal, hvor inflationstal og forbrugertilliden er på programmet i eftermiddag og har potentialet til at rykke på markedet.

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, ligger fredag middag 0,09 point lavere i kurs 97,83 med en effektiv rente på 4,32 pct. Blandt realkreditobligationerne ligger 4-35'erne 0,05 point lavere i kurs 88,65 med en effektiv rente på 5,21 pct.

- Aktiefremgangen presser obligationsmarkedet en lille smule fredag, udtalte obligationsstrateg hos Royal Bank of Scotland, Richard McGuire, til Bloomberg News. Aktiviteten er begrænset forud for den snarligt kommende juleferie, men tilbagegangen blandt obligationskurserne er formentlig kortvarig, med tanke på de fortsatte kreditmarkedsproblemer på de finansielle markeder, vurderede strategen.

Den såkaldte subprimekrise, som i sommers ramte de finansielle markeder, kan fortsætte med at trække sine negative spor et godt stykke ind i det nye år. Årsagen skal findes hos de amerikanske obligationsgaranter, som i denne uge er løbet ind i en sand strøm af dårlige nyheder.

- De amerikanske investeringsbanker har nedskrevet store tab i år, og eksponeringen på de dårlige obligationslån er i følge investeringsbankerne ikke synderlig stor fremadrettet, med det store spørgsmål bliver, hvorvidt problemerne fra første runde af kreditkrisen spreder sig til andre obligationsklasser eksempelvis gennem nedjustering af kreditkvaliteten blandt de obligationsgaranterende institutter. Hvis det bliver tilfældet, er det en meget større cirkulerende mængde af aktiver, som står over for nedskrivninger, hvilket yderligere øger risikoen for at krisen for alvor kan sprede sig til den overordnede økonomi, påpeger seniorøkonom hos Handelsbanken, Rasmus Gudum-Sessingø, til RB-Børsen.

Fredagen byder på interessante amerikanske nøgletal, idet opgørelsen over privatforbruget og den personlige indkomst for november offentliggøres. Investorerne vil have en stor del af opmærksomheden rettet mod inflationsindikatoren PCE-deflatoren, som centralbanken også følger tæt. Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News venter analytikerne en acceleration i inflationen til 2,0 pct. på årsbasis i november i forhold til 1,9 pct. måneden forinden.

Afsluttende præsenteres den amerikanske forbrugertillidsindikator fra University of Michigan. Økonomerne venter, at tilliden vil stige marginalt til 74,8 fra 74,5 i november. Tilliden er faldet siden rekordniveauet i januar 2007. Problemerne i bolig- og kreditmarkedet samt de øgede benzinpriser har presset investorernes tillid igennem år 2007.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )