Obl. kl. 11.46: Den positive stemning blev fastholdt

 

Det danske obligationsmarked var fredag middag fortsat i den positiv stemning, som har præget markedet det meste af denne uge. Bekymringerne fra det amerikanske sekundære lånemarked har været primus motor for de positive strømninger, og den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke udtalte sig herom torsdag. Aktiviteten er begrænset fredag, idet der ikke er nogen store makroøkonomiske offentliggørelser på programmet.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lå fredag middag 0,28 point højere i kurs 96,23 med en effektiv rente på 4,52 pct. Blandt realkreditobligationerne lå 4-35'erne 0,20 point højere i kurs 88,37 med en effektiv rente på 5,24 pct.

 

Fredagen er temmelig tynd hvad angår makroøkonomiske offentliggørelser, men investorerne så med stor interesse på formiddagens BNP-opgørelse for andet kvartal i Storbritannien. BNP-væksten steg 3,0 pct. målt på årsbasis i kvartalet, hvilket var på linje med vækstraten i første kvartal. Dermed var vækst lidt stærkere end ventet. Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News havde analytikerne ventet en stigning på 2,9 pct.

 

Den amerikanske investeringsbank Bear Stearns skrev i et analysenotat inden offentliggørelsen, at den britiske centralbank vurderer, at den økonomiske vækst er hurtige end den potentielle vækst, og at centralbanken desuden ser tiltagende flaskehalse på udbudssiden.

 

- Derfor er det meget sandsynligt, at centralbankmedlemmer i Bank of England vil stramme renten yderligere til 6 pct. indenfor de nærmeste måneder, skrev Bear Stearns.

 

Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke sagde torsdag i sin tale til Senatet, at tabene på lån relateret til det amerikanske sekundære lånemarked kan beløbe sig til omegnen af 50-100 mia. dollar. Dermed er opmærksomheden øget mod eftermiddagens tale fra det amerikanske centralbankmedlem William Poole, som netop vil tale om det sekundære lånemarked.

 

- Det ville være naivt for William Poole at være alt for optimistisk om det sekundære lånemarked i fredagens tale, vurderede valutachef hos Mitsubishi Trust & Banking, Akio Shimizy, til Bloomberg News. Det er ikke et problem, man bør tage let på, og Ben Bernanke lød også bekymret i sine udtalelser torsdag, bemærkede chefen.

 

Fredag formiddag var der nyt fra de asiatiske kanter. Den kinesiske centralbank satte fredag formiddag udlånsrenten op med 0,27 procentpoint til 6,84 pct. Renteforhøjelsen kom ikke helt uventet, da Kinas meget høje økonomiske vækst, har skabt spekulationer om en renteforhøjelse, men økonomerne var ikke overbeviste om, at den skulle komme allerede. Det skriver Bloomberg News.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )