Obl. kl. 11.45: Svagt højere

 

Det danske obligationsmarked lå kort før middag lidt højere efter offentliggørelsen af det tyske Zew-erhvervstillidsbarometeret. Investorerne fik i første omgang tal for den britiske inflation, der steg til det højeste niveau i ti år. Det tyske Zew-erhvervstillidsbarometeret viste som ventet styrke. Det fik kurserne til at falde, men siden har de danske obligationer vundet det tabte tilbage.

 

Den toneangivende danske 9-årige statsobligation lå tirsdag middag 0,15 point højere i kurs 100,13 med en effektiv rente på 3,97 pct. Blandt realkreditobligationerne lå 4-35'erne 0,20 højere i kurs 92,45 med en effektiv rente på 4,79 pct.

 

Ved kl. 10.30-tiden kom den britiske opgørelse over forbrugerprisindekset, som steg 0,6 pct. for december mod 0,3 pct. måneden forinden. Analytikerne havde ventet en stigning på 0,4 pct. På årsplan viste tallene en stigning til 3,0 pct. Her var ventet 2,9 pct. En britisk inflation er nu på det højeste niveau i ti år og langt over centralbankens inflationsmål på 2,0 pct.

 

Den britiske centralbankchef Mervyn King må derfor skrive, det meget omtalte brev, til finansminister Gordon Brown og forklare hvordan inflationen havnet langt over målet. De høje inflationstal gav investorerne svaret på hvorfor Bank of England overraskende hævede renten til 5,25 pct. og endnu en rentestigning kan være lige på trapperne.

 

- Bank of England vil hæve renten til 5,5 pct. i maj og selv ved det renteniveau vil BoE have en bias mod yderligere renteforhøjelser, sagde økonom Dominic White fra ABN Ambro til Bloomberg News.

 

Den tyske erhvervstillid for januar blev set lidt efter i sømmene. Zew-barometeret og den tyske erhvervstillid er på sit højeste niveau i seks måneder. Zew-erhvervstillidsbarometeret steg til minus 3 fra minus 19 måneden forinden. Analytikerprognosen lød på en stigning til minus 10. Zew-erhvervstillidsbarometeret pegede mod, at den tyske momsforhøjelse på 3 pct. ikke vil sløve økonomien så meget som enkelte analytikere havde ventet.

 

- Det var nogle fantastiske tyske nøgletal vi så, men de var også meget naturlige eftersom flere indikatorer har peget mod et stærkt Zew-erhvervstillidsbarometer. Set med de brede briller så har den tyske momsforhøjelse ikke haft den store effekt. Man skal huske på, at en momsforhøjelse primært rammer forbrugerne, som over den seneste periode er blevet gunstigere stillet med blandt andet højere løn. Det kvæler effekten af momsforhøjelsen lidt, sagde senioranalytiker Niels-Henrik Bjørn, fra Danske Bank, til RB-Børsen.

 

Investorerne vil tirsdag eftermiddag have øjnene rette mod det amerikanske, da der er friske tal på programmet, når det regionale erhvervstillidsbarometer Empire State fra New York offentliggøres for januar. Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News venter analytikerne et fald til 19,5 i januar i forhold til 23,1 måneden forinden.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )