Obl. kl. 11.45: Lavere efter stigende pengemængdevækst

 

Det danske obligationsmarked lå fredag middag marginalt lavere, men havde dog indhentet noget af det store kursfald fra den indledende handel. Dette til trods for en større end ventet stigning i pengemængden, M3, i eurozonen. Investorerne er fortsat uenige om, hvor mange rentestigninger ECB har i ærmet, hvilket gav lidt usikkerhed på obligationsmarkedet.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lå fredag middag 0,11 point lavere i kurs 99,70 med en effektiv rente på 4,03 pct. Blandt realkreditobligationerne lå 4-35'erne 0,12 point lavere i kurs 92,13 med en effektiv rente på 4,83 pct.

 

Pengemængden M3 i eurozonen steg 9,7 pct. i december på årsbasis. Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News ventede analytikerne en stigning i pengemængden på 9,2 pct. i december sammenlignet med 9,3 pct. måneden forinden. ECB har en målsætning om, at pengemængden ikke skal stige mere end 4,5 pct. på årsbasis.

 

Stigningen i pengemængden er den største i næsten 17 år, da analytikerne ikke siden februar har set en 9,7 pct. stigning. ECB bruger pengemængden som et måleinstrument for inflationen.

 

- Siden disse tal er understøttet af stærk økonomisk data, vi tror at en renteforhøjelse i marts er helt sikkert og vi tror også at ECB vil agere endnu en gang i juni, sagde cheføkonom i Barclays Capital til Bloomberg News. Tidligere forventning fra Barclays Capital var en enkelt rentestigning til marts til 3,75 pct. og endnu en rentestigning til 4 pct. til næste år.

 

På denne side af Atlanten er rentespekulationerne i spil, men investorerne er usikre på, hvor mange gange ECB strammer pengepolitikken i år.

 

- Vi venter, at renterne vil falde, udtalte obligationsstrateg hos HSBC, Johannes Rudolph, til Bloomberg News. Den næste renteændring fra ECB bliver en rentestigning til 3,75 pct., men så er ECB også færdig med sine pengepolitiske stramninger, vurderede strategen.

 

Fredag eftermiddag vil investorerne se frem til amerikanske tal ved ordreindgangen af varige forbrugsgoder i december. Her venter analytikerne en stigning på 3 pct. sammenlignet med en stigning på 1,6 pct. måneden forinden. Chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen fra Nykredit Markets bemærker, at varige forbrugsgoder giver en god indikation (kortsigtet) for det kommende ISM-erhvervsbarometer.

 

Derudover præsenteres salget af nye huse i december i USA. Her venter analytikerne en marginal stigning i salget til 1.052 mio. enheder fra 1047 mio. enheder måneden forinden. Dagens boligtal vil tiltrække sig lidt ekstra opmærksomhed, efter at salget af eksilerende boliger skuffede torsdag.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )