Obl. 12.02: Positiv stemning efter svagt Ifo-barometer

 

Det danske obligationsmarked lå torsdag middag en anelse højere, efter at det tyske Ifo-erhvervstillidsbarometer viste overraskende svaghed. Specielt den tyske moms-forhøjelse var med til at trykke barometeret. Investorerne ser nu frem til friske tal for det amerikanske boligmarked i eftermiddag ved salget af eksisterende huse i december.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. med udløb i 2015, lå torsdag 0,09 point højere i kurs 100,08 med en effektiv rente på 3,98 pct. Blandt realkreditobligationerne lå 4-35'erne 0,12 point højere i kurs 92,55 med en effektiv rente på 4,78 pct.

 

Det var det tyske Ifo-erhvervsbarometer, der var formiddagens helt store nyhed. Erhvervsbarometeret overraskede analytikerne negativt med et fald til 107,9 i januar fra 108,7 måneden forinden. Analytikerne havde ventet en stigning til 109,0. Indikatoren er baseret på to underindeks - et for udviklingen i fremtiden og et for vurderingen af økonomiens nuværende situation. Især indekset for økonomiens nuværende situation oplevede et drastisk fald.

 

- Tallet i dag var lidt overraskende. Forklaring på den negative opgørelse skal nok især findes i et styrtdyk i den tyske forbrugertillid. Det er især den tyske moms-forhøjelse der gør den tyske forbruger bekymret, derfor ser vi også en todeling af IFO-barometeret, hvor indekset for økonomiens nuværende situation faldt solidt, sagde senioranalytiker Niels-Henrik Bjørn fra Danske Bank til RB-Børsen.

 

- Udenlandske industriordrer til tyske industrivirksomheder har også været faldende, hvilket også har påvirket Ifo negativt, fortsatte senioranalytikeren.

 

- Hvis man ser bort fra den tyske moms-forhøjelse er det værd, at bemærke, at vi nu efterhånden har set en negativ trend i erhvervstilliden fra de fleste EU-lande. Det tyder på, at det europæiske opsving i 2007 vil være mere mudret i forhold til 2006 med en gennemsnitlig vækst. Derfor vil ECB også kun hæve renten i par gange til 4 pct. og derefter holde den i ro, vurderede senioranalytiker Niels-Henrik Bjørn fra Danske Bank til RB-Børsen.

 

Det svagere end ventet Ifo-erhvervsbarometer var med til at løfte obligationskurserne, efter at handlen var begyndt med sivende tendenser. Euroen tabte også en anelse mod dollaren og blev handlet i 1,298 efter at være handlet i 1,299 før barometeret.

 

Den franske erhvervstillid bød ikke på nogen overraskelse i januar, da indikatoren landede på 106 sammenlignet med måneden forinden. Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News havde analytikerne netop ventet at erhvervstillidsbarometeret ville lande på 106 i januar.

 

Torsdag vil investorerne også kunne rette opmærksomheden mod den anden side af Atlanten, hvor salget af eksisterende huse i december præsenteres. Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News ventes salget at vise en marginal svækkelse til 6,25 mio. enheder sammenlignet med 6,28 mio. enheder i november. Derudover præsenteres de ugentlige tal for ansøgere af arbejdsløshedsunderstøttelse i USA.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )