Obl. 12.00: Konsoliderer sig efter markant fremgang

 

Det danske obligationsmarked lå fredag middag stabiliseret efter at have indledt fredagen med stigende kurser. Investorerne følger nøje udviklingen på aktiemarkedet, og eftersom aktierne rettede sig lidt i løbet af formiddagen, så blev kursfremgangen mindsket. Det er fortsat bekymringerne for det amerikanske boligmarked, som er årsagen til de volatile finansmarkeder. Fokus er nu eftermiddagens præsentation af den amerikanske BNP-vækst i andet kvartal.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lå fredag middag 0,21 point højere i kurs 97,37 med en effektiv rente på 4,40 pct. Blandt realkreditobligationerne lå 4-35'erne 0,05 point højere i kurs 88,95 med en effektiv rente på 5,17 pct.

 

- Problemerne ved det sekundære amerikanske lånemarked har været markant understøttende for fremgangen i obligationskurserne, udtalte obligationsstrateg hos ABN Amro, Jason Simpson, til Bloomberg News. Det store spørgsmål bliver nu, hvorvidt problemerne kan smitte af på den overordnede økonomi, og det mener vi, at der så småt vil komme beviser på, at den kan, vurderede strategen.

 

Fredag eftermiddag vil den amerikanske offentliggørelse af BNP-opgørelsen få stor opmærksomhed. Efter en meget svag BNP-vækst på blot 0,7 pct. (målt på årsbasis) i første kvartal ventes væksten i andet kvartal at være steget til 3,2 pct. Investorerne vil være opmærksomme på opgørelsens priskomponent grundet den amerikanske centralbanks inflationsbekymringer.

 

- Vi er mere pessimistiske end konsensus, idet vi venter en amerikansk BNP-vækst på 2,7 pct. i andet kvartal, udtalte senioranalytiker Anders Matzen fra Nordea Markets til RB-Børsen fredag. Torsdagens tal for ordreindgangen af varige forbrugsgoder understøtter vores formodning, og vi venter endvidere, at det svage amerikanske boligmarked vil trække væksten kraftigt ned i tredje og fjerde kvartal under den potentielle vækst, vurderede senioranalytikeren.

 

De amerikanske boligentreprenørselskaber såsom D.R. Horton, Beazer Homes og Pulte and Ryland præsenterede alle skuffende kvartalsregnskaber torsdag. Investorerne holder et skarpt øje med boligmarkedet, idet det har potentialet til at smitte af på andre brancher i den overordnede økonomi. Nedturen på aktiemarkedet medførte en sand flugt til sikker havn torsdag.

 

Kollapset på det sekundære lånemarked reflekterer blot en ændring i kreditudviklingen og en forandring i risikobedømmelsen og det er ikke en fare mod den overordnede amerikanske økonomi, udtalte den amerikanske finansminister Henry Paulson torsdag aften.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )