Obl. 11.55: Højere efter uensartet nøgletal

 

Det danske obligationsmarked lå onsdag middag marginalt højere, ovenpå en række uensartet europæiske nøgletal. Vigtigst var de europæiske inflationstal, som overraskede positivt med en svagere stigningstakt. Fokus er nu rettet mod amerikanske tal og renteannonceringen i aften fra den amerikanske centralbank.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lå onsdag middag 0,09 point højere i kurs 99,65 med en effektiv rente på 4,04 pct. Blandt realkreditobligationerne lå 4-35'erne 0,05 point højere i kurs 92,00 med en effektiv rente på 4,84 pct.

 

På denne side af Atlanten præsenterede Eurostat onsdag formiddag tal for forbrugertilliden og erhvervstilliden for eurozonen i januar. I fokus var også estimatet for forbrugerpriserne i januar.

 

Estimatet for forbrugerpriserne i eurozonen viste en uændret tendens til 1,9 pct. i januar på årsbasis. Ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News havde analytikerne ventet en stigning i inflationen til 2,1 pct. på årsbasis. Dermed holdt inflationen i eurozonen sig under ECBs inflations mål på 2 pct. Den lave inflation skyldes i sær de lave globale energipriser, men den høje pengemængde i eurozonen bekymrer stadig ECB.

 

- Det er sikkert at ECB fortsat er bekymret for stigningen i pengemængden. Dagens inflationsdata ændrer ikke på de kortsigtede renteestimater, sagde Simon Barry fra Bank of Ireland til Bloomberg News. Sent tirsdag aften havde investorerne fået en forsmag på dagens inflationstal, da de tyske forbrugerpriser blev fremlagt, som viste et overraskende fald til minus 0,2 pct. mod 0,8 pct. måneden forinden. Analytikerne havde ventet en 0,2 pct. stigning. Det tog effekten ud af de europæiske tal, da obligationsmarkedet allerede havde indkalkuleret en lavere end ventet inflation og dermed åbnet højere.

 

Det samlede erhvervs- og tillidsbarometer fra Eurostat for eurozonen viste et marginalt fald til 109,2 i januar sammenlignet med 110,1 måneden forinden. Analytikerne havde ventet et fald til 109,8. Den samlede tillid holdt sig dermed tæt på det højeste niveau i mere end seks år.

 

Antallet af tyske arbejdsløse faldt med 106.000 personer i januar sammenlignet med måneden forinden. Det viste tal onsdag morgen. Ifølge en rundspørge havde analytikerne ventet en reduktion på 40.000 personer. Arbejdsløshedsprocenten faldt til 9,5 pct. i januar, hvor analytikerne havde ventet et fald til 9,7 pct.

 

Onsdagen eftermiddag byder på interessante makroøkonomiske offentliggørelser fra USA. Foruden rentemødet i den amerikanske centralbank, vil investorerne have fokus rettet mod offentliggørelsen af den amerikanske BNP-vækst i fjerde kvartal, samt tal for privatforbruget. BNP-væksten ventes at vise en stigning til 3 pct. i forhold til en stigning på 2 pct. kvartalet forinden. Nordea Markets forholder sig dog en anelse mere negative en konsensus.

 

- Som følge af stærke væksttal har vi opjusteret forventningen til væksten i fjerde kvartal til 2,7 pct. fra tidligere 2,0 pct., skrev Nordea Markets i en kommentar frem mod opgørelsen af BNP tallene.

 

Derudover præsenteres det regionale erhvervstillidsbarometer fra Chicago for januar. Analytikerne venter et svagt fald til 52,0 fra et nedrevideret 51,6 måneden forinden.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )