Obl. 11.45: Lavere under rolig handel

 

Det danske obligationsmarked lå mandag middag marginalt lavere, selvom investorerne ikke havde nogen større makroøkonomiske offentliggørelser at forholde sig til. Investorerne spekulerede fortsat i, at Den Europæiske Centralbank (ECB) vil hæve renten betydeligt i løbet af i år, men investorerne er usikre på antallet af rentestigninger. Det er primært øgede inflationsbekymringer, der trækker renteforventningerne i vejret og sendte obligationskurserne lavere i den første del af handlen.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lå mandag middag 0,13 point lavere i kurs 99,54 med en effektiv rente på 4,06 pct. Blandt realkreditobligationerne lå 4-35'erne 0,12 point lavere i kurs 91,98 med en effektiv rente på 4,84 pct.

 

Pengemængden, M3, steg overraskende 9,7 pct. på årsbasis i december i forrige uge og investorerne er nu mere bekymrede for inflationsforventningerne i eurozonen end tidligere. ECB-medlemmet Axel Weber bidrog med sine udtagelser til øget renteforventninger til ECB.

 

- Vi er nødt til at revurdere processen omkring mindskelsen af den økonomiske stimulering, udtalte det tyske ECB-medlem Axel Weber. Dette skyldes den øgede risiko i forbindelse med det kraftigere end ventet udlån i eurozonen og sammensat med den stærke økonomi, så er der ifølge min mening ingen grund til at stimulere økonomien yderligere, udtalte Weber.

 

- De seneste meldinger fra ECB har været særdeles hårde i retorikken, og centralbanken vil højst sandsynligt hæve renten yderligere end til blot 3,75 pct. i dens kamp mod inflationen, udtalte økonom hos RIA Capital Markets, Nicholas Stamenkovic, til Bloomberg News. Stigningen i pengemængden, M3, i forrige uge er blot endnu et bevis på, at ECB ikke er færdige med sine pengepolitiske stramninger, vurderede økonomen.

 

På den anden side af Atlanten er det også rentespekulationerne, der er i højsædet. Investorerne ser nu risiko for, at den amerikanske centralbank måske ikke er helt færdig med sine pengepolitiske stramninger, efter at have indkalkuleret en 100 pct. sandsynlighed for en rentenedsættelse til marts for blot to måneder siden. Onsdag i denne uge holder den amerikanske centralbank rentemøde, hvor samtlige adspurgte analytikere venter en uforandret rente på de nuværende 5,25 pct.

 

- Den amerikanske centralbank vil forstærke sine signaler omkring muligheden for en rentestigning, udtalte seniorøkonom hos RBC Capital Markets, Su-Sin Long, til Bloomberg News. De seneste tal for det amerikanske boligmarked vidnede om styrke og mindskede dermed bekymringerne i forhold til en betydelig afmatning af økonomien, og derfor bør den amerikanske centralbank hælde mere til rentestigninger frem for rentenedsættelser, fortsatte økonomen.

 

Mandagen byder ikke på nogen større makroøkonomiske offentliggørelser. Eneste tal af interesse bliver præsentationen af de første inflationstal fra de tyske delstater i januar.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )