Obl. 11.40: Mat stemning

 

Det danske obligationsmarked var udnerlagt en trist stemning fredag middag, hvor investorerne solgte ud. Markedet var uden understøttelse fra makroøkonomiske nøgletal, dog med franske forbrugerpriser som eneste undtagelse. Eftermiddagens offentliggørelse af tal for det amerikanske detailsalg vil tiltrække stor opmærksomhed.

 

Den toneangivende danske 9-årige statsobligation lå fredag middag 0,18 point lavere i kurs 100,09 med en effektiv rente på 3,98 pct. Blandt realkreditobligationerne lå 4-35'erne 0,25 lavere i kurs 92,28 med en effektiv rente på 4,81 pct.

 

De franske forbrugerpriser blev offentliggjort fredag morgen inden åbningstid, men de bød ikke på nogen overraskelser. Priserne steg 0,2 pct. i december og 1,5 pct. på årsbasis, hvilket begge var på linje med analytikernes forventninger. Det var dog lidt højere end forbrugerprisstigningerne i november.

 

Torsdag eftermiddag fastholdt ECB-renten, og efterfølgende gik ECB-chef Trichet på talerstolen. Fredag blev Trichets tale stadig gransket nøje, og især hans valg ikke at bruge ordet "stærk overvågenhed" var fredagens samtaleemne.

 

- Jeg vil ikke sige noget, der vil ændre markedets forventninger til vores rentepolitik i slutningen af kvartal i 2007, sagde Trichet.

 

- ECB har stadig en bias mod en renteforhøjelse. ECB vil måske forhøje renten mere end en gang, men jeg tror ikke, renten vil komme over 4 pct., vurderede strateg John Butler fra Lehman Brothers til Bloomberg News.

 

Ved kl. 14.30-tiden offentliggøres december tallene for det vigtige amerikanske detailsalg. Analytikerne venter en stigning på 0,7 pct. mod en stigning på 1,0 pct. i november.

 

- Fokus er fredag rettet mod det amerikanske detailsalg, og vi ser mulighed for en positiv overraskelse. Vi venter en stigning på 1 pct. i december, udtalte økonom hos United Overseas Bank, Thomas Lam, til Bloomberg News. Kun otte ud af 69 adspurgte analytikere hos Bloomberg News ser mulighed for så stærkt et detailsalg. Detailsalget kan give investorerne et hint om i hvilken retning den amerikanske rentepolitik bevæger sig.

 

Usikkerheden om den kommende amerikanske rentepolitik øger fokus på indikationerne fra medlemmerne i den amerikanske centralbank. Investorerne vil fredag eftermiddag være opmærksom på talen fra centralbankmedlem Cathy Minehan. De seneste taler fra centralbankmedlemmerne, Michael Moskow og Richard Fisher, har været høgeagtige (aggressiv rentepolitik) og mindsket investorerne spekulationerne om en snart amerikansk rentesænkning.

 

Euro mod dollar blev handlet i 1,291, idet dollaren fortsat viste styrke.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )