Nyt håb sparker liv i internationale handler

Markedet for køb og salg af virksomheder har været nærmest ikke-eksisterende under den økonomiske krise. Nu begynder de første virksomheder at åbne tegnebogen og købe op igen. I USA satser blandt andet medicinalvirksomheder milliarder af dollar, og flere handler synes på vej.

En af de handler, der har fået optimismen til at brede sig, fandt sted mandag i denne uge, hvor IT-kæmpen Oracle overtog konkurrenten Sun Microsystems til den nette sum af 7,4 milliarder dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Redwood Shores/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stilheden har i mange måneder været nærmest rungende, når det gælder køb og salg af virksomheder. Men i takt med, at der internationalt viser sig stadig flere enkeltstående positive tendenser i økonomien, er der også så småt ved at komme gang i opkøbene igen.

Sådan lyder i hvert fald den første forsigtige konklusion i Financial Times, der har gennemgået de seneste måneders virksomhedshandler, og nu kan konstatere, at aktiviteten i denne uge har været markant stigende.

Det er USA, der ellers har været særdeles hårdt ramt af den økonomiske nedtur, som igen synes at skulle sparke gang i optimismen. IT-kæmpen Oracle har overtaget konkurrenten Sun Microsystems, medicinalfirmaet GlaxoSmithKline overtager firmaet Stiefel og drikkevarefirmaet PepsiCo er klar med godt 30 milliarder kroner for at få kontrol med et par af selskabets underleverandører.

De helt friske opkøb er som gødning på en slidt græsplæne, for de sidste mange måneder har hovedparten af virksomhederne holdt pengene i lommen - hvis de ellers havde penge til investeringer.

»Virksomhederne forsøger at udnytte den forbedrede markedssituation. Men meget vil afhænge af, hvordan situationen udvikler sig de næste måneder, for tilliden til den økonomiske udvikling er fortsat meget skrøbelig,« siger William Vereker, souschef i investeringsbanken Nomura til Financial Times.

De rå tal understreger, hvor stille markedet for virksomhedshandler har været under den økonomiske nedtur. I de første tre måneder af 2007 gennemførtes der globalt virksomhedshandler for 1.424 mia. dollar (8.203 mia. kr.). I samme periode i år var det tal 659 mia. dollar (3.796 mia. kr.) - altså mere end en halvering.

Vurderingen er, at de solide og veldrevne virksomheder nu for alvor begynder at turde satse fremadrettet - efter en periode med stilstand. I de seneste måneder har alt handlet om overlevelse og om at minimere skaderne fra den økonomiske nedtur. Nu er nedturen om ikke standset, men i hvert fald stabiliseret, og flere stærke virksomheder er igen begyndt at lede efter opkøbsemner - eller interessante teknologier, som de kan få fingre i billigt.

Når det internationale M&A-marked har ligget så stille i så lang tid, så skyldes det ikke mindst, at de internationale banker har ligget underdrejet under krisen. Manglende likviditet har i stor stil gjort det umuligt for virksomhederne at låne til opkøb, og samtidig har aktienedturen gjort det vanskeligt at rejse ny kapital. Begge dele ser dog nu ud til at være under bedring.