Nykredit sætter fart på børsplaner

Midt i massiv modvind i offentligheden sætter Nykredit overraskende ekstra fart på sine børsplaner. Berlingske erfarer, at Nykredit har samtaler med danske og udenlandske banker ­­ om at sætte processen i gang.

Nykredit på Kalvebod Brygge. Mandag den 7. marts 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oprør blandt kunderne, kritik fra folketingspolitikere, shitstorm på sociale medier og massivt pres på topchef Michael Rasmussen. Det har ikke skortet på udfordringer for Nykredits topledelse de forgangne fem-seks uger, efter at selskabet meldte, at det arbejder mod en børsintroduktion og samtidig for­højer bidragssatserne på realkreditlån markant. Men selv om modstanden og den kollektive vrede tårner sig op, ryster ­Nykredit ikke på hånden. Stik imod alle antagelser om, at Nykredit først skal ride stormen af, sætter finanskæmpen nu overraskende fart på arbejdet henimod en børsintroduktion, som målt på markedsværdi kan blive den største herhjemme nogensinde.

Berlingske erfarer, at Nykredit midt i den offentlige virak diskret er i gang med at tale med store banker i Danmark og udlandet om at være med til at føre børsintroduktionen ud i livet. Selv om det er i den indledende fase, ses de hemmelige forhandlinger med bankerne som startskuddet på børsprocessen. Det sker, efter at planerne førte til stor uro i og omkring det medlemsejede finansselskab, da de blev meldt ud. Nykredit vurderes at have en samlet værdi på omkring 70 mia. kroner, når selskabet skal på børsen.

»Nykredit er i gang med at kontakte bankerne. Det er de indledende samtaler, som skal ende med, at der vælges banker. Men det betyder, at processen i realiteten er sat i gang. Det kan i princippet betyde, at Nykredit kan nå at blive børsnoteret i år,« siger en kilde med kendskab til forløbet.

Berlingske har været i kontakt med flere kilder i det finansielle miljø, der bekræfter, at Nykredit er gået i gang, men som ikke vil have deres navn i avisen.

Nykredits overraskende træk har ført til, at der fra flere sider spekuleres i, om ­Nykredit kan gå efter en børsnotering allerede til efteråret i år. Det vil være hurtigere end først antaget. Men selv om der vælges banker nu, kan børsintroduktionen også planlægges at ske til foråret 2017.

Nykredit ønsker ikke at kommentere Berlingskes oplysninger om, at børsprocessen de facto er sat i gang.

I meddelelsen fra 4. februar, hvor ­Nykredits ledelse første gang omtaler børsplanerne, står der følgende relativt bløde formulering om tidshorisonten for børs­planerne, som kan læses, som at det kan blive på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af de næste to år:

»Det vurderes, at Nykredit er klar til en børsnotering inden for 12-24 måneder, men den endelige timing af noteringen afhænger af markedsforhold, og om der opnås tilstrækkelig klarhed om kommende inter­nationale kapitalkrav,« skrev Nykredit i begyndelsen af februar.

Ifølge Berlingskes oplysninger er det en central overvejelse i toppen af Nykredit, om man helt kan undgå at tage danske banker, som i et vist omfang også er konkurrenter, med i det bankkonsortium, som skal stå for Nykredits børsnotering. Det vil Nykredit på den ene side gerne være foruden, fordi realkreditkæmpen dermed tvinges til at åbne sine bøger over for en stor modspiller på det danske finansielle marked. På den anden side er Nykredit, der selv driver bank i Danmark, formentlig tvunget til at lade en af sine konkurrenter i toppen af Danmarks finansielle sektor komme indenfor. Det ses som afgørende at have en dansk storbank som Danske Bank eller Nordea med i bankgruppen for at få solgt aktierne til danske institutionelle investorer og særligt for at få den afsat til private danskere.

Her er der nemlig brug for erfaring efter den start på rejsen frem mod en fremtidig tilværelse som børsnoteret virksomhed.

Nykredit har selv oplyst, at en børs­notering er nødvendig for at imødegå frem­tidige, strengere kapitalkrav fra internationale myndigheder. Det har skabt et ramaskrig i og omkring den foreningsejede virksomhed, der er markedsleder på real­kreditlån i Danmark. Mange frygter, at priserne vil stige, fordi der nu også skal skabes et afkast til investorer, der har investeret i aktien. Ledelsen i Nykredit har forgæves forsøgt at fortælle historien om, at børs­noteringen er nødvendig for at polstre ­selskabet, men den fortælling er delvist druknet i virakken.

Nykredit har allerede varslet markant højere bidragssatser på realkreditlån i ­datterselskabet Totalkredit for at polstre selskabet til fremtidige kapitalkrav.