Nye vidneudsagn belaster dansk ambassadør

Nye vidneudsagn sætter ambassadør Ole Wøhlers Olsen under gevaldigt pres og bringer nye oplysninger frem i den danske forgrening af den irakiske bestikkelsessag Olie-for-mad.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To danske erhvervsfolk har nemlig forklaret til bagmandspolitiet, at de på et møde i Udenrigsministeriet i eftersommeren 2000 drøftede betalinger til Irak-styret, såkaldt »after sales service«, med både ambassadør Ole Wøhlers Olsen og fuldmægtig i Danmarks Eksportråd Alexander Schultz. Det skriver Jyllands-Posten.

Hidtil har ambassadør Ole Wøhlers Olsen ellers benægtet, at emnet overhovedet blev nævnt for ham af en dansk virksomhed.

Ifølge Jyllands-Posten har den ansvarlige for olie-eksporten hos Kosan Crisplant A/S, Svend Nørgaard, imidlertid modsagt Ole Wøhlers Olsens forklaring over for bagmandspolitiet.

»After sales service blev nævnt på mødet,« fremgår det af en afhøringsrapport.

På mødet deltog desuden Hans Bukkehave og Peter Post fra Bukkehave A/S, og de bragte ifølge Svend Nørgaard emnet på banen og fik vejledning af Alexander Schultz og Danmarks daværende ambassadør i Syrien, Ole Wøhlers Olsen.

Peter Post, der er ansvarlig for Bukkehaves salg af specialbiler i Mellemøsten, bekræfter over for Jyllands-Posten, at virksomheden talte om after sales service med Ole Wøhlers Olsen og Alexander Schultz.

Korruptionsskandalen Olie-for-mad dækker over, at mere end 2.000 virksomheder over hele verden skaffede det daværende Saddam Hussein-styre penge uden om FN’s sanktioner mod landet. Det skete på flere måder, bl.a. ved overpriser på eksportordrer kaldet »after sales service«, som virksomhederne betalte Irak-styret for at få ordrene.