Nye kurssmæk til Nordea

Fredag blev til endnu en af de hårde dage på aktiemarkedet, hvor der var langt mellem de gode nyheder. Det danske C20-indeks lukkede 1,7 pct. lavere i 247,5.

Nordea stod for det største fald, mens Novozymes for anden dag i træk trodsede stemningen og stod for C20-indeksets største stigning.

- Det var store udsving, der prægede fredagens handel, hvilket vidner om den enorme nervøsitet, der stadig er i markedet. De europæiske finans- og forsikringsselskaber var på retur i kølvandet af spekulationer og bekymringer om Swiss Re og Hannover Re, og den danske banksektor fulgte tendensen. Yderligere var de cykliske aktier hårdt presset, hvor især D/S Norden blev straffet efter svagt konkurrentregnskab, sagde Ole Kjær Jensen afdelingschef for skandinaviske aktier i Sydbank til RB-Borsen.

Det var en hård uge for de danske finansaktier, og fredag var bestemt ingen undtagelse. Nordea faldt 5,8 pct. til kurs 27,8, efter at den schweiziske storbank UBS fredag morgen sænkede sit kursmål på Nordea-aktien til 40 skr. pr. aktie fra tidligere 52 skr. Danske Bank lukkede 1,8 pct. lavere i kurs 54,5, efter at bankens pensionsselskab, Danica, kan stå over for at skulle tilbagebetale over 1 mia. kr., hvis selskabet i højesteret bliver kendt skyldig i at have opkrævet ulovlige gebyrer.

Novozymes gik i mod strømmen, og aktien blev for anden dag kursvinder i C20-regi med en stigning på 2,9 pct. til kurs 448,5. Enzymproducenten, der steg 7,1 pct. torsdag efter at have aflagt helårsregnskab, fik fredag "godkendt" regnskabet af Sydbank, der fastholdt en købsanbefaling på aktien.

D/S Norden blev sendt 4,3 pct. tilbage til kurs 172,0. Den græske konkurrent Dryships overraskede natten til fredag analytikerne ved at advare om rigtig dårlige regnskabstal for fjerdekvartal. Investorerne kvitterede for advarslen ved at sende Dryships-aktien 8,6 pct. ned.

Udover finansaktierne var det også en hård dag for de volatile aktier vejtransportaktien DSV tabte 3,9 pct. til kurs 55,3, mens producenten af udstyr til cement- og minekoncernerne FLSmidth gik 2,3 pct. ned til 152, begge uden selskabsspecifikke nyheder.

Vestas steg 0,7 pct. til kurs 290,5, til trods for at det amerikanske finashus Citigroup næsten halverede sit kursmål på aktien til 330 kr. fra tidligere 620 kr. Finanshuset gentog dog sin hold-anbefaling på aktien.

A.P. Møller - Mærsk's B-aktie lukkede 3 pct. lavere i 26.200. Containerarmen Maersk Line er blevet upopulær blandt en gruppe shippingfolk i Kina. Årsagen er Maersk Lines planlagte forhøjelser af Terminal Handling Charge (THC) på en række services. Det skrev shippingavisen Lloyd's List.

Fionia Bank faldt 9,2 pct. til kurs 34,5, efter at have skilt sig af med den ene halvdel af den direktør-duo, der de seneste måneder har varetaget ledelsen af den kriseramte fynske bank. Henrik Borup Jeppesen fratræder med øjeblikkelig virkning, mens Kaj Østergaard Mortensen bliver som bankdirektør.

Bang & Olufsen steg 8,1 pct. til kurs 73,5. Goldman Sachs sænkede sit kursmål til 56 kr. fra tidligere 62 kr., og giver samtidig aktien en salgsanbefaling.

RB-Børsen