Nye indgreb mod aktiekrak på vej

Hidtil har adskillige kinesiske forsøg på at bremse aktiekursernes frie fald slået fejl. Markedet er præget af panik, og folk handler irrationelt, advarer den ansvarlige myndighed.

Foto: AN MING.
Læs mere
Fold sammen

Hvis den kinesiske ledelse troede, at bunden var nået, tog den fejl. Efter ganske få minutter onsdag morgen stod det klart, at den lange række af forsøg på at stabilisere det kriseramte kinesiske aktiemarked stadig ikke virkede. Shanghai Composite Index, det ledende aktieindeks på det kinesiske fastland, styrtdykkede med 8,2 pct. på bare tre minutter.

Over de seneste 15 dage er aktieværdier for i alt tre billioner dollar fordampet i sommerheden over børserne i Shanghai og Shenzhen. Et beløb svarende til den britiske økonomi sidste år. Selv for det særdeles svingende aktiemarked i Kina er det ekstremt. Et lignende tilfælde er ikke set siden 1990, og selv om den nuværende udvikling følger i halen på et helt års optur, har den skarpe nedtur været et chok for mange. End ikke centralregeringens løfter – der ellers plejer at være nok til at sende kurserne op eller ned – er nu nok til at genvinde investorernes tillid.

»Aktiemarkedet er panisk, og mængden af irrationelle salg er stigende,« lød det onsdag fra talsmanden for den myndighed, der fører opsyn med det kinesiske aktiemarked.

Derfor vil staten nu opkøbe flere aktier blandt de mindre børsnoterede selskaber, hvor fokus tidligere har været på de større virksomheder. Det sker for at sikre ro på det nervøse marked, forklarede talspersonen. Samtidig annoncerede den kinesiske centralbank, at banken vil gøre sit for at sikre likviditet til de nye opkøb.

Det er langt fra de første tiltag, den kinesiske regering lancerer. I juni gennemførte centralbanken en uventet rentenedsætning, mens det igen blev lettere at låne penge til aktieinvesteringer. Siden fulgte et stop for nye børsnoteringer og enorme statslige opkøb, hvor myndighederne pålagde statsejede børsmæglere, pensionskasser og banker at købe aktier og holde dem, indtil Shanghai Composite Index er steget med 20 pct. fra sit nuværende niveau.

Men ikke meget tyder på, at kurserne pludseligt vender. Onsdag valgte yderligere 660 af de børsnoterede selskaber helt at stoppe handlen med deres aktier. Det bringer det samlede antal suspenderede aktier op på 1.429 svarende til omkring halvdelen af alle aktier på børserne i Shanghai og Shenzhen.

Mange af dem har forklaret sig med, at nye tiltag er på vej, hvorfor det har været nødvendigt at stoppe for al handel midlertidigt. Reelt er der næppe tvivl om, at det er frygten for at ryge med i aktiefaldet, der har været udslagsgivende. Bølgen af suspensioner har øget panikken hos investorerne, hvoraf mange har skyndt sig at sælge ud af de aktier.

Den kinesiske regerings forsøg på at stoppe flugten fra aktiemarkedet er af nogle analytikere blevet sammenlignet med situationen op til det store Wall Street krak i 1929. Kina kan på mange måder sammenlignes med USA i 1920erne.

Årtiers uafbrudt vækst og urbanisering har skabt stor velstand, der ganske naturligt søger derhen, hvor afkastet er højest. Også selv om der måtte være tale om en boble. I USA brast boblen med et brag. Det vil de kinesiske myndigheder gå langt for at undgå. Den helt store forskel på den gang og nu er da også til at få øje på.

Kina har aldrig sluppet grebet om den finansielle sektor, og de selv samme institutioner, der har været en katalysator for opsvinget, bliver nu tvunget til at tage en del af faldet.