Ny triumf for Vestas: Aktierekord i sigte efter bedste kvartal nogensinde

Andet kvartal bød på en rekordstor ordreindgang hos Vestas, og flere analytikere forventer, at festen vil fortsætte. Aktien er steget næsten fire pct. mandag og har ifølge nogle aktiestrateger potentiale til at nå tilbage til sin rekord fra 2008.

Vestas er kommet langt fra sit lavpunkt i 2012, hvor aktien blev handlet i en kurs på 24 kroner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Ordrerne er væltet ind hos Vestas Wind Systems i andet kvartal, og de gode nyheder ser ud til at fortsætte.

Efter en weekend, hvor den danske vindmølleproducent annoncerede fem ordrer med en samlet kapacitet på 1.152 megawatt, nåede Vestas op på 4,6 gigawatt i nye projekter i andet kvartal, hvilket gør det til det bedste kvartal nogensinde. Investorerne har – ikke overraskende – taget godt imod ordrerekorden, og mandag sendt aktien op med næsten fire pct. til 594 kroner.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Fra 24 kroner til 692 kroner

Medvinden har hjulpet til, at aktien er steget 15 pct. siden nytår. Hvis den holder kadencen resten af 2019, vil det være første gang i tre år, at aktionærerne scorer en årlig gevinst. På en kurs på knap 600 kroner er der stadig et stykke vej til, at den kan nå tilbage til sin tidligere topform på 692 kroner tilbage i 2008, hvor Vestas blev betragtet som Danmarks ukronede folkeaktie.

Ifølge flere analytikere er en ny rekord dog inden for rækkevidde. ABG Sundal Collier og Goldman Sachs har for eksempel et kursmål på 740 kroner, mens Danske Bank og Commerzbank begge har kursmål på 700 kroner.

»Hvis det kun var et spørgsmål om ordreindgang, ville aktien nok ligge bedre, så der er nogle bekymringer for den lange bane. Men det er klart, at en sådan weekend, som vi har haft, har været en helt outstanding afslutning på andet kvartal, så det er fair at sige, at den nære fremtid ser rigtigt godt ud,« siger Tue Østergaard, aktiechef i ABG Sundal Collier.

Det gennemsnitlige kursmål ligger ifølge Bloomberg på 605,48 kroner, så det er langtfra alle, der forudser en ny aktierekord. For eksempel er J.P. Morgans Akash Gupta blandt analytikere, der ikke tror på flere stigninger og holder en »undervægt«- anbefaling på aktien. I en rapport fra midten af maj skrev han, at han frygter, at vindmøllemarkedet topper i 2019, og Vestas derfor går en svær tid i møde og vil underperforme i resten af året.

Rekord eller ej, så er Vestas kommet langt fra lavpunktet i 2012, hvor kursen var helt nede i 24 kroner. Dengang var investorerne bange for en konkurs, og opkøbsrygter florerede i markedet. Men efter den nye topchef Anders Runevad overtog styringen fra Ditlev Engel i 2013, har den Aarhus-baserede virksomhed genfundet sin stærke markedsposition.

»Med Anders Runevad i spidsen har man foretaget en indtjeningsgenrejsning i løbet af meget, meget kort tid, og derfor har man fået forbedret produkter og skabt sig en meget meget stærk position på markederne, og det har været med til at løfte Vestas fra en egentlig ret mistrøstig position,« siger Jacob Pedersen fra Sydbank.

Runevad stopper som administrerende direktør 1. august og giver stafetten videre til Henrik Andersen, der er bestyrelsesmedlem i Vestas og tidligere topchef i Hempel. Jacob Pedersen vurderer, at det ikke vil have en negativ kurseffekt, da det efterhånden er en gammel nyhed.