Ny Novozymes-struktur et naturligt næste skridt

Det er ikke tale om en voldsom stor forandring, når Novozymes mandag annoncerer, at virksomheden ændrer struktur og opretter tre divisioner. Det vurderer Sydbanks analytiker Morten Imsgard.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selskabet bliver fremover tre divisioner: Household Care & Technical Industries (Vaskemidler og tekniske industrier), Agriculture & Bioenergy (Landbrug og bioenergi) samt Food & Beverages (Føde- og drikkevarer).

- Det er ikke en kæmpestor omvæltning. Novozymes fokuserer på sin kerneforretning. De har skilt sig af med Farma-aktiviteterne, og derfor endte en af virksomhedens divisioner med at blive ret lille. For mig at se er det et naturligt næste skridt, at selskabet fokuserer kerneforretningen tilbage omkring enzym og mikroorganismer og samtidig får skabt tre mere ligeværdige divisioner, som alle har et godt vækstperspektiv fremadrettet, siger Morten Imsgard til Ritzau Finans.

Derudover opretter Novozymes en central Research, Innovation & Supply-organisation (Forskning, innovation og produktion). Ifølge Sydbanks analytiker handler ændringen i strukturen om at få innovative produkter hurtigere ud på markedet.

- Det handler om at få innovationen igennem fra udvikling til markedet så hurtigt som overhovedet muligt, og det får selskabet måske nemmere ved med den her paraplyorganisation. Novozymes lever af at forny sig i markedet, og det er det, virksomheden er bygget op om - at de skal blive ved med at forny sig og søsætte noget innovation, som kunderne rigtig gerne vil betale for, siger han.

Ifølge Morten Imsgard har Novozymes de seneste par år været udfordret af, at virksomheden ikke altid har haft produkter, der var helt skræddersyede til, hvad markedet efterspurgte.

-Selskabet har haft problemer med, at hvis der var nogle udfordringer på markedet, så havde det ikke nødvendigvis de produkter, der kunne løse dem. Jo mere man kan få speedet den proces op og jo skarpere, man kan blive til det, des bedre bliver det for Novozymes og i sidste ende investorerne, siger han.

- Forhåbentligt skaber det et mere effektivt Novozymes, hvor vejen fra et lovende produkt i laboratoriet, til at man kan levere det til kunderne, bliver kortere.

Det er ikke kun ændringer i strukturen, som Novozymes melder ud om mandag. Der sker også ledelsesmæssige ændringer, der betyder, at der træder nye direktører til for de nye divisioner, mens Per Falholt, der hidtil har været chef for forskning og udvikling, træder ud af ledelsesgruppen, men fortsætter i en konsulentrolle, hvor han skal spejde efter ny teknologi eksternt.

Derudover træder Thomas Nagy, der hidtil har været koncerndirektør med ansvar for Supply Operations, tilbage.

Ifølge Imsgard får ændringerne i ledelsen ikke de helt store betydninger for Novozymes, men han er alligevel overrasket over, at Per Falholt træder ud af ledelsesgruppen.

- For mig at se må det næsten have været hans eget ønske, at han gerne bare ville ned i en rolle, hvor han er konsulent. Som jeg ser det, har han været en meget afgørende brik for Novozymes' succes de seneste mange år. Det er svært at vurdere betydningen af de ledelsesmæssige ændringer, men jeg tror ikke, at det kommer til at betyde det helt store, siger han.