Ny Novozymes-fabrik i USA må vente

Novozymes sænker tempoet i investeringerne i USA, og udskyder byggeri af enzym-fabrik. Den kommer tidligst til at stå klar ved udgangen af 2012.

Foto: Christian Als/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
I marts i år havde Novozymes fornemt besøg på en bar mark, da det første spadestik til den nye enzymfabrik blev taget i byen Blair i Nebraska.

I ceremonien deltog kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og Nebraskas guvernør sammen med 200 andre gæster.

Novozymes er kendt for at være ualmindelig god til at markedsføre sig som verdens største producent af enzymer til biobrændstof.

I dag er klapsalverne på grund af den hastigt voksende grønne forretning hos verdens største producent af enzymer til biobrændstof knap så taktfaste. Der er tilbagegang i salget og indtjeningen i USA, der er hovedmarked for Novozymes.

Tidligst i 2012

Selskabet kan for øjeblikket ikke sige, hvornår den nye fabrik i USA bliver færdig. Det bliver ikke som oprindeligt planlagt om knap to år, men tidligst ved udgangen af 2012. Baggrunden for at sænke tempoet i investeringerne og sprede byggefasen er faldende efterspørgsel fra den amerikanske ethanolindustri.

Nogle af Novozymes kunder har lukket produktion, mens andre kører på nedsat kapacitet. Prisen på fabrikken vil blive mellem 160 og 200 mio. dollar, sagde Novozymes i marts. Det svarer med dagens dollarkurs til et sted mellem kr. 840 mio. kr. til 1050 mio. kr.

Faldende efterspørgsel

Der skulle investeres så mange penge for, at Novozymes kunne imødekomme efterspørgslen på markedet for enzymer til produktion af biobrændstoffer i de kommende år, hed det i marts. Nu er efterspørgslen faldende.

Første del af fabrikken bliver færdig i 2009, siger pressechef Johan Melchior fra Novozymes. Det er således et åbent spørgsmål, hvornår fabrikken bliver helt færdig.

For at den amerikanske brændstofindustri kan producere bioethanol skal den bruge enzymer fra Novozymes eller hovedkonkurrenten Danisco til nedbryde stivelsen eller cellulosen i råvarerne.

Novozymes’ fabrik skal producere enzymer af sukker, hvede og korn - til første generations bioethanol - samt enzymer/cellulose af stængler, blade og kolber fra majsplanter, træflis og savsmuld, kaldet anden generations bioethanol.