Ny gældsuro koster bankaktionærer dyrt

De seneste uger er der sat en brat stopper for de danske bankers ellers gode start på 2012 - den opblussede gældskrise i Sydeuropa får skylden.

Foto: Brian Bergmann
3. maj nåede den op i kurs 96, Danske Bank-aktien, der har fået så mange tæsk de seneste år, og tanken om, at bunden omsider var nået og passeret, begyndte at bide sig fast.

Men de seneste to uger er det gået ned ad bakke igen, og Danske Bank-aktionærerne har set værdien af deres beholdning svinde med knap 18 procent til 79,30 kroner.

På denne uges første handelsdag er der igen flere sælgere end købere af Danske Bank-aktien, som ligger i minus to procent to timer før lukketid på fondsbørsen Nasdaq OMX i København.

Og billedet går igen blandt alle de store bankaktier.

Jyske Bank har tabt 14 pct. og Nordea og Sydbank henholdsvis 12,8 og 10 pct. de sidste 14 dage.

Baggrunden er den sydeuropæiske gældskrises seneste opblussen ikke mindst den kaotiske og til sidst fejlslagne regeringsdannelse i Grækenland.

Udsigten til nyvalg og en forhøjet risiko for landets euro-exit skaber generelt dårlig stemning på aktiemarkederne.


"Den fornyede uro har skab en opblussen af den nervøsitet og den risikoaversion, som man har set før, og dem, man først bliver nervøse for, er bankerne," siger Anders Weihrauch, fomueforvalter hos Formuepleje.

At gældskrisen igen for alvor stikker sit sit grimme ansigt frem, kan aflæses på markederne for statsobligationer, hvor renterne i blandt andet Italien, Spanien og Portugal påny er steget til vejrs  de sidste to uger efter en relativt rolig periode.

Og det smitter direkte af på finansaktierne.

"Bankerne er et direkte spejl af økonomien i de lande, hvor de driver forretning. Går det skidt for Spanien, går det skidt for de spanske banker," siger Anders Weihrauch.I Danmark mærker bankerne især problemerne gennem den pris, de skal betale for at låne penge på de internationale kapitalmarkeder.

"For de danske bankers vedkommende er det nervøsiteten for hele Europa og for, hvad bankerne fremover skal betale for funding, som spiller ind på kursen. Derudover er der en nedgradering fra Moody's inden for rækkevidde. Den vil ikke komme som en overraskelse, men den kan alligevel godt give nogle skvulp," siger Anders Weihrauch med henvisning til de otte danske banker der er under såkaldt "review for downgrade" hos kreditvurderingsbureauet Moody's.

De ventes at få kappet en eller flere kreditkarakterer af deres rating inden for de næste uger.Alle de fire største, danske banker har sendt deres regnskaber for første kvartal på gaden inden for den seneste måned. Og heri har der ikke været noget, som har kunnet give anledning til de store kursdyk, fastslår Anders Weihrauch.

"Vi så dem komme ret pænt igennem regnskabssæsonen. Det er de makroøkonomiske forhold, der er skyld i de store tab de sidste par uger," siger han.

Han har selv støvsuget alle Formueplejes porteføljer for bankaktier. Simpelthen fordi, de er for risikable for øjeblikket.

"Der er så mange usikkerhedsmomenter omkring bankerne, ikke mindst hvad angår den reguleringsmæssige side, hvor bankerne bliver pålagt en række krav, som vil lægge en dæmper på deres indtjeningsmuligheder. Derudover er sektoren præget af en masse usikkerhed - for eksempel så vi pludselig J.P. Morgan melde om et kæmpetab, som ingen havde set komme," siger Anders Weihrauch med henvisning til nyheden om, at en investerings-brøler har kostet den amerikanske investeringsbank to milliarder dollar - måske mere.

Bankens investeringsafdeling havde satset stort på en stabil, økonomisk optur ved at sætte penge i en række komplicerede derivater, der var bundet op på statsobligationer. Tabet viste sig, da banken forsøgte at tilbagerulle investeringen.