Ny fidus: Leasingbiler kører fortsat rundt uden registreringsafgift

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Henning Bagger

Godmorgen,

I dagens nyhedsoverblik vil Thulesen Dahl reducere kraftigt i aktieejeres skattelettelser. Og så skal høre om bycyklen, der ikke må køre på de danske veje.

1
Nyt afgiftshul: Leasingbiler kører fortsat rundt uden registreringsafgift

Selv om skatteminister Karsten Lauritzen (V) har fremsat et lovforslag, der skulle sætte en stopper for en finte, der har betydet, at leasingbiler er blevet pålagt registreringsafgift af kunstigt lave værdier, fortsætter leasingbilerne med at køre rundt uden afgift.

Sådan lyder det fra leasingselskabernes brancheorganisation, Finans og Leasing, hvor direktør Christian Brandt siger til Finans, at loven ikke forhindrer hans medlemmer i at finde nye smuthuller.

»Forslaget rammer ikke det, man gerne vil slå ned på,« siger han til Finans.

Regeringen og Dansk Folkepartis indgreb skal dæmme op for branchens metoder til at undgå eller minimere registreringsafgift. Men leasingfirmaerne kan i et vist omfang drible uden om indgrebet ved at lave korte leasingaftaler på f.eks. tre måneder, hvilket allerede tilbydes hos Opel.

Og den model vil brede sig under de nye regler, forudser Christian Brandt.

2
Eftertragtet elcykel er ulovlig på danske veje

Fra det ene transportmiddel springer vi på et andet. For det danske elcykelfirma Mate.bike er kommet i klemme, efter det har vist sig, at en af deres mest eftertragtede cykler er ulovlig i Danmark. Det skyldes, at elcyklen med gashåndtag simpelthen er for hurtig.

Forbrugerrådet Tænks seniorjurist Tina Dhanda Khalsi kalder det »stærkt kritisabelt«, at det ikke fremgår tydeligere, at den er ulovlig på de danske veje.

»Man skal slet ikke kunne gennemføre købet uden at være tydeligt oplyst om, at det ikke ville være lovligt at køre på den i EU. Har man ikke fået den information, så er man berettiget til at hæve købet og få sine penge tilbage,« siger seniorjuristen.

Læs hele historien i Berlingske (kræver abonnement).

3
Regeringen vil gøre det billigere at have aktier - Thulesen Dahl siger nej

Det skal være nemmere og billigere at investere. Sådan lød budskabet til danskerne, da regeringen i august foreslog at indføre en aktiesparekonto efter svensk forbillede.

Som led i den plan skal danskere kunne sætte op til 500.000 kr. ind på aktiekontoen og dermed betale mindre i skat. Men det kan regeringen godt glemme, fastslår DF-formand, Kristian Thulesen Dahl, over for Børsen (artiklen kræver abonnement).

DF vil i stedet indføre en aktiesparekonto med et loft på 50.000 kr.

»Regeringens forslag er bare en ren skattelettelse til aktionærer,« siger Kristian Thulesen Dahl.

4
Novos store eksamen: 100 milliarder i mulig jackpot

Onsdag aften kan blive højdramatisk for mange danskere, når medicinalkæmpen Novo Nordisk skal stå sin prøve over for et lægefagligt ekspertpanel i USA. Det er selskabets store væksthåb, Semaglutid, der skal til eksamen, skriver Berlingske (artiklen kræver abonnement).

Hvis Novo Nordisk får en amerikansk godkendelse af Semaglutid, bør selskabets værdi stige kraftigt, vurderer Peter Sehested fra Handelsbanken. Ifølge Novo-analytikeren bør Novo-aktien i tilfælde af en godkendelse være 49 kr. højere, end den er i dag. Det svarer til en værdistigning på næsten 100 mia. kr.

Det bør investorerne holde øje med

Der er masser af guf til investorerne i dag, påpeger Nordeas investeringsstrateg, Andreas Østerheden, der har udpeget de vigtigste punkter her:

  • Den helt store begivenhed i dag er det kinesiske partikonvent, hvor præsident Xi Jinping talte i nat dansk tid. Han lagde vægt på Kinas langsigtede mål og bl.a. en af hans mærkesager – korruptionskampagnerne, som han mener, har et godt momentum. De kommende dage vil hovedsageligt foregå bag lukkede døre. Investorer vil holde øje med nyheder, der kan give indikationer af om Jinpings magtkonsolidering.
  • Medlemmer af den europæiske centralbank, herunder bankens præsident Mario Draghi, deltager på en konference i Frankfurt i dag, hvor netop Draghi afholder åbningstalen. Investorerne vil fokusere på, hvorvidt Draghi eller de andre medlemmer giver indikationer af f.eks. fremtidig pengepolitik eller reformer af det finansielle system.
  • Senere på dagen får vi tal for det amerikanske boligbyggeri. Og følger man med i aften, kan man læse den nyeste temperaturmåling på den amerikanske økonomi fra centralbanken Fed, som udgiver deres Beige Book. Vi forventer, at det kan løfte de korte renter.

Det sker i dag

  • Europa-Parlamentets særlige skattesnydsudvalg ventes onsdag at vedtage en rapport om hvidvask af penge, skatteunddragelse og skattesnyd.
  • Ebay og American Express kommer med regnskaber for tredje kvartal efter børslukketid.

Det sker på markederne

Det tunge amerikanske Dow Jones-indeks krydsede for første gang indeks 23.000 tirsdag. Indekset lukkede dog lige under den gyldne milepæl. I Asien er udsvingene anderledes små onsdag morgen.

  • Tokyos Topix: -0,1 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,3 pct.
  • Singapores STI: +0,2 pct.
  • Sydneys ASX 200: +0,1 pct.