Nul procent i pensionsrente

PensionDanmark er den foreløbige vinder i konkurrencen om at give medlemmer og kunder den laveste forrentning af opsparingen. Nul procent bliver i hvert fald svær at stikke for de andre pensionsselskaber og -kasser.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
I kapløbet om at tilbyde kunderne laveste rente på den traditionelle pensionsopsparing ser pensionskasserne ud til at slå de kommercielle pensionsselskaber med flere træskolængder.

I hvert fald har PensionDanmark presset sig ind på en klokkeklar førsteplads ved helt at fjerne alt, hvad der hedder forrentning af medlemmernes pensionsopsparing i 2009:

»Det er rigtigt, at vi har fastsat den foreløbige kontorente for 2009 til nul procent. Men det gør vi for at udvise ansvarlighed og overholde aftalen med regeringen. Her står, at pensionsselskaber ikke må give mere end det, som er garanteret kunderne. Og vi har en betinget, garanteret kontorente på nul procent i vores grundlag og mener derfor ikke, at vi som udgangspunkt kan give mere end det, og samtidig holde os inden for aftalen,« siger underdirektør i PensionDanmark, Jens-Christian Stougaard.

Eller sagt med andre ord: PensionDanmark har ikke lovet deres medlemmer noget som helst og kan derfor nøjes med at give dem ingenting.

Jens-Christian Stougaard understreger, at den endelige kontorente bliver fastlagt i slutningen af 2009, og modsat de fleste andre pensionsselskaber og –kasser fungerer det med tilbagevirkende kraft.

Pensionskassen PenSam regulerer også kontorenten med tilbagevirkende kraft, der er et stort, rundt nul for alle medlemmer, som er kommet til efter 1. juli 1999:

»Vores medlemmer får mellem 0 og 4,25 % i kontorente i 2008 – det afhænger af ordning og optagelsestidspunkt. Men det er rigtigt, at nogle vil få en forrentning på nul procent. Det skyldes blandt andet, at vi ønsker at følge regeringens opfordring til forsigtighed i den nuværende situation,« siger Helen Kobæk, direktør i PenSam.

Ingen falliterklæring
Men er det ikke en falliterklæring at give medlemmer absolut ingenting i rente?

»Det mener jeg faktisk ikke - kunder med et markedsrenteprodukt har jo visse steder fået negatvit afkast på deres pensionsopsparinger, så det er ok at slip at komme gennem et så turbulent år med hele opsparingen i behold,« siger Helen Kobæk.

Kontorenter på nul procent er et historisk lavt niveau:

»Vi mener ikke på noget tidspunkt at have set kontorenten så langt nede,« siger administrerende direktør i Aon Private Consulting, Peter Lindblad.

Han opfordrer alle til at undersøge, om der er mulighed for at placere dele af pensionsopsparingen andre steder end i pensionskassen, for man bør ikke finde sig i at få så lav en forrentning.

Andre medlemmer får højere rente
Det er dog langt fra alle arbejdsmarkedspensionsselskaber, som har skåret kontorenten ned til nul som i PenSam og PenisonDanmark.

Eksempelvis giver Industriens Pension deres medlemmer 2,5 procent i kontorente, MP Pension langer 3,25 procent videre til medlemmerne, mens FunktionærPenison giver 3,25 procent efter skat og Sampension giver ned til 2,13 procent.

Modsat arbejdsmarkedspensionsselskaberne, hvor overenskomstparterne i form af fagforbund og arbejdsgiverforeninger bestemmer pensionien, har de kommercielle selskaber alle meldt kontorenten ud før jul.

Som sædvanligt topper duksen AP Pension med 4 procent, PFA Pension, Topdanmark Liv V og Alm. Brand Pension kommer halsende umiddelbart efter med 3 procent, mens Topdanmark Liv I og SEB Pension giver 2 procent, Nordea 1,75 procent, og sidst, men ikke mindst Skandia Pension og Danica Pension med en kontorente på 1,5 procent.