Nu stiger presset på aktierne igen: Styrtdyk i oliepriser og handelskrig skræmmer investorerne

Der er igen udsigt til en negativ børsdag torsdag, efter at oliepriserne dykkede til den laveste pris siden januar, og Trump gentog, at der stadig er langt til en handelsaftale med Kina. Samtidig går jagten ind på en ny premierminister i Storbritannien.

Investorerne venter nu spændt på, hvordan OPEC med generalsekretær Mohammed Barkindo vil reagere på de seneste store prisfald i oliemarkedet. Foto: Waleed Ali/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God morgen.

Velkommen til en torsdag, hvor humøret på finansmarkedet igen er domineret af handelskrigen mellem USA og Kina og det seneste store fald i oliepriserne.

Onsdag dykkede den internationale oliekontrakt, Brent, til under 60 dollar per tønde for første gang siden januar, efter at data fra USA viste, at landets olielagre steg overraskende meget i sidste uge. Det kan være et udtryk for lavere efterspørgsel og rammer samtidig med, at der er grundlæggende bekymringer for, at den langvarige handelskrig vil føre til global, økonomisk afmatning.

For bare en måned siden blev Brent handlet i over 70 dollar per tønde, så der er tale om et prisfald på næsten 20 pct. siden midten af maj. Nu venter investorerne på at se, hvordan oliesammenslutningen OPEC reagerer på de seneste prisfald. Det kunne måske være med en forlængelse af den produktionsbegrænsning, der har holdt olieudbuddet tilbage siden begyndelsen af 2018. De lave oliepriser spiller ofte ind på aktiemarkedet, hvor især olievirksomheder plejer at få kursklø. Brent stiger dog lidt igen torsdag morgen.

Handelskrigen fortsætter også på fuldt blus, og der er stadig ingen tegn på en opblødning i konflikten mellem Washington og Beijing. Den amerikanske præsident, Donald Trump, sagde onsdag, at det er ham personligt, der står i vejen for at lave en aftale med kineserne, fordi han mener, at de ikke har overholdt tidligere løfter i forhandlingerne. Det er uklart, om Trump skal mødes med sit kinesiske modstykke, Xi Jinping, til G20-mødet i Japan senere på måneden. Den fortsatte usikkerhed om handelskrigen har igen torsdag lagt sig som en skygge over aktiemarkedet, der er i rødt i Asien, Europa og USA.

Trump har nu yderligere rettet blikket mod Europa og især Tyskland. Han overvejer at indføre sanktioner rettet mod Nord Stream 2 - en gasledning mellem Rusland og Tyskland - uden at uddybe, hvem sanktionerne bliver rettet mod. Den amerikanske præsident mener, at gasledningen gør Tyskland til Ruslands »gidsel.«

I Storbritannien går jagten på en ny premierminister ind i en ny fase. De Konservative skal i dag i gang afstemninger om, hvem af de ti kandidater de foretrækker som formand for partiet til at erstatte Theresa May. Den kandidat med færrest stemmer ryger ud af kapløbet, og afstemningerne bliver gentaget, indtil der kun er to kandidater tilbage.

Den tidligere udenrigsminister og London-borgmester Boris Johnson er blandt favoritterne til at blive ny statsleder. Det har fået pundet til at falde. Johnson - eller BoJo som han jovialt bliver kaldt i Storbritannien - har nemlig flere gange sagt, at han vil sørge for, at Brexit bliver ekseveret inden deadlinen 31. oktober - også selv om det ender med et såkaldt hårdt Brexit, hvor Storbritannien forlader EU uden nogen skilsmisseaftale om handel, medicin, flytrafik etc.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 11.00: Eurozonen - industriproduktion for april
  • Kl. 14.30: USA - nytilmeldte ledige for uge 23

Virksomheder i fokus

  • A.P. Møller-Mærsk - Berenberg har opjusteret sin anbefaling til »køb« fra »hold« og hævet kursmålet til 8.700 kroner fra 8.400 kroner. Aktien lukkede onsdag i en kurs på 7.190 kroner.
  • Teva, hvor danskeren Kåre Schultz er topchef, endte med et kursfald på over otte pct. på den israelske børs onsdag, efter at en dommer i Oklahoma afviste at underskrive et forlig mellem staten og Teva, som ellers var forhandlet på plads.

Markederne lige nu - Kl. 8:25

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -0,7 pct.
Kinas Shanghai Composite: +0,1 pct.
Japans Nikkei 225: -0,6 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,3 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: -0,3 pct.
Tysklands DAX 30: -0,2 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,2 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,1 pct.
Nasdaq: -0,2 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,1 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): +2,3 pct. til 61,33 dollar
Guld: +0,3 pct. til 1.340,95 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,61 kroner
1 pund koster: 8,39 kroner