Nu stiger både aktier og renter

Danske aktier er i hopla, men modsat resten af Europa falder obligationerne, så renten stiger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske aktiemarked formåede igen torsdag at overtrumfe den optimisme, der også prægede de øvrige europæiske aktiemarkeder. For det samlede C20 Cap-indeks var der tale om en stigning til 936,2 - eller 1,0 pct. i forhold til lukkeniveauet onsdag. Trukket op af blandt andet en stigning på 4,7 pct. til 525,50 kr. for WDH-aktien i toppen af indekset.

- Et stærk cash flow og en EBIT-margin for andet halvår, der var ganske pæn, det var, hvad analytikerne havde sat fokus på. Cash flow giver god mening i relation til, at hvis de køber Audika, så kan de stadigvæk fortsætte deres tilbagekøbsprogram, påpeger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank.

Carlsberg-aktien var også med i C20-toppen med en stigning på 2,8 pct. til 554,50 kr. Og her er det situationen i Ukraine, der spiller ind, da der er tegn på mere stabil våbenhvile.

A.P. Møller-Mærsk kom med regnskab onsdag og meddelte, at konglomeratet sælger sine Danske Bank-aktier. Torsdag feteredes aktien med positive justeringer fra analytikerne. Dagen sluttede dog blandet for de to Mærsk aktier en stigning på 0,1 pct. til 14,690 kr. for A-aktien og et fald på 0,1 pct. til 15,240 pct. for B-aktien.

Novo-aktien steg 1,4 pct. til 316 kr., selvom den store franske konkurrent Sanofi har fået markedsføringstilladelse til sit nye langtidsvirkende insulin Toujeo på det amerikanske marked.

Det var en lukkekursrekord, og det samme gjorde sig - uden selskabsspecifikke nyheder - gældende for Chr. Hansen (+1,4 pct. til 297,80 kr.), Genmab (+2,4 pct. til 498,80 kr.), Nordea (+1,5 pct. til 89,05 kr.) og Pandora (0,1 pct. til 601,50 kr.)

Ikke mindst forventningerne til Den Europæiske Centralbanks, ECB's, omfattende program for opkøb af statsobligation pressede ifølge Bloomberg News renteniveauerne ned i det meste af Europa fra Irland og til den græske grænse.

Bare ikke i Danmark.

I Tyskland betaler investorerne nu for at få lov til at låne staten penge i op til syv år, og i Portugal faldt den tiårige rente 13 basispoint til under 2 pct. for første gang.

I nabolandene, Spanien og Italien sås rentefald på 11-12 basispoint, mens der på de mere nordlige rentemarkeder i Tyskland og Frankrig var tale om rentefald på 2-4 basispoint.

Men i Grækenland steg den tiårige rente med hele 31 basispoint, og i London steg renten 2 basispoint.

For den danske toneangivende tiårige statsobligation sluttede renten også 2 basispoint højere i 0,27 pct. efter en jævn stigning over eftermiddagen fra et niveau omkring 0,22 pct.

I løbet af formiddagen kom den endelige opgørelse over forbrugertilliden i eurozonen i februar, som blev forbedret til minus 6,7 fra minus 8,5 i januar. Det endelige tal bekræfter den udvikling, som den første opgørelse havde vist.