Nu skal de største betale for bankindlån

Selve minusset udebliver fra bankernes renteoversigter, men flere følger nu trop: De største erhvervskunder skal betale for at have penge i banken.

Læs mere
Fold sammen

Officielt står der ikke minus ud for nogen af satserne i bankernes rentetabeller, men en række af de største erhvervskunder skal fremover betale for at have penge stående i banken.

Det oplyser flere af de største banker.

»Vi har indført det for udvalgte store erhvervskunder, men vi tager det fra kunde til kunde, og kun for store beløb,« siger Ivan Hansen, som er direktør for Jyske Bank Indland.

Det er kun de allerstørste kunder, som får negativ rente, understreger han.

»Vi har tilpasset vores rentesatser, og vil sandsynligvis tilpasse dem yderligere for indlånsmidler. Men vi har ikke indført negative renter, undtagen for nogle af de allerstørste kunder, og individuelt.«

En lignende melding kommer fra Nordea, hvor der også er storkunder med negativ rente.

»Vi har allerede nogle institutionelle kunder, som har negativ rente. Det er for eksempel pensionskasser, som ville få samme rente i pengemarkedet,« siger pressekonsulent Maria Lindeberg, Nordea.

»I forhold til de øvrige største erhvervskunder er det en ekstraordinær situation, vi analyserer i øjeblikket. Vi har ikke konkrete planer om at indføre det for almindelige erhvervskunder, men vi kigger naturligvis hele tiden på den udvikling, som tingene tager.«

Danske Bank oplyste fredag til Finans.dk, at de har taget det samme skrift.

"Ingen privatkunder bliver ramt, men flere af vore mest formuende erhvervskunder kommer til at betale negativ rente," sagde Danske Banks pressechef, Kenni Leth, til Finans.

Han tilføjede, at det drejer sig om fire procent af erhvervskunderne - og ingen af bankens privatkunder.

Hos Sydbank skriver Kommunikationschef Mikkel Friis-Thomsen i et skriftligt svar til Berlingske, at han ikke kan fortælle, om banken har negative renter, før banken fremlægger årsregnskab den 18.

»Det er en meget usædvanlig situation, vi ser lige nu, og vi følger den nøje,« skriver han.

De udvalgte storkunder i Danmark må trøste sig med, at de er i godt og internationalt selskab. Allerede i efteråret meddelte flere banker i Tyskland, at de ville indføre minusrenter på storkunders indlånskonti. Baggrunden er centralbankernes rentepolitik. ECB indførte en negativ rente - minus 0,1 procent - på forretningsbankernes indskud i centralbanken allerede i juni sidste år, og på det schweiziske pengemarked har renterne været negative siden midten af januar.