Nu møder vi mennesket bag den excentriske mangemilliardær

I en ny dokumentar på HBO har et TV-hold fået tæt adgang til Warren Buffett, den excentriske mangemilliardær fra Omaha. Filmen tegner et billede af et forretningsgeni, der nok har tjent milliarder, men som også synes at have visse emotionelle begrænsninger.

Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man behøver blot se de første fem minutter af en ny HBO-dokumentar om Warren Buffett for at konstatere, at den amerikanske milliardær er en excentrisk størrelse. I starten af filmen følger man den 86-årige forretningsmand på vej til arbejde, hvor han hver morgen gør stop ved den samme McDonalds. Afhængig af markedernes start på dagen vil han vælge en menu til 2,61 dollar, 2,95 dollar eller 3,17 dollar.

»Markedet er nede i dag, så jeg tager den til 2,95,« siger Warren Buffett i starten af filmen og bestiller en McSausage.

Det er svært ikke at finde det anelse fjollet, når verdens tredjerigeste mand - med en anslået formue på 60 milliarder dollar, ser det nødvendigt at spare 20 cent på sin morgenmad, men i tilfældet Warren Buffett passer det godt ind i hele fortællingen: Han bor fortsat i det samme, beskedne hus i Omaha, Nebraska, som han købte i 1958. Hans selskab Berkshire Hathaway holder til i de samme beskedne lokaler, og i det hele taget er der meget lidt ved hans tilværelse, der bærer vidne om den gigantiske formue, han har opbygget gennem 60 års kløgtig aktiehandel.

Warren Buffets meritter som forretningsmand er velkendte. Det matematiske geni har med lige del kløgtighed og tålmodighed investeret sine penge i fortrinsvis amerikanske virksomheder i mere end 50 år. I dag er hans holdingselskab Berkshire Hathaway et konglomerat, der blandt andet ejer forsikringsgiganten Geico, jernbaneselskabet BNSF Railway og kemivirksomheden Lubrizol, mens man har betydelige andele i Coca-Cola, Wells Fargo og IBM.

I den nye dokumentar, der kan ses på HBO Nordic, zoomes der dog i højere grad ind på mennesket Warren Buffett. Han fortæller selv om barndommen, hvor han hurtigt fandt en magi i tal, og hvor han sugede til sig fra sin far, Howard Buffett, der var forretningsmand og investor, og som undervejs blev valgt til Kongressen som republikaner. Fra han var helt ung blev Warren Buffett fascineret af penge og compounding - renters rente og kapitalfremskrivning. Det afspejler sig også i hans forretningstilgang, hvor milliardæren konsekvent har satset på den langvarige investeringer.

Mens Warren Buffett synes at være indbegrebet af en dygtig forretningsmand, har han straks haft det sværere i den del af livet, der ikke knytter sig til aktier og investeringer. I dokumentaren fortæller både hans børn og nu afdøde ekskone om livet i det gamle hus i Omaha, hvor Warren Buffett af børnene bliver beskrevet som en »kærlig men fraværende« far, der havde svært ved at engagere sig emotionelt.

»Jeg lærte at kommunikere i små soundsbites, så han ikke tabte opmærksomheden undervejs,« fortæller datteren Susie, der er opkaldt efter moderen.

Susan Buffett, der døde i 2004, fortæller i gamle klip i dokumentaren også hjerteligt om Warren Buffetts kvababbelser i hjemmet. Eksempelvis da hun en gang lå syg i sengen og bad ham om at finde en gryde, hun kunne bruge som toilet. Her vendte han tilbage med et dørslag, og da hun gjorde ham opmærksom på, at det næppe var optimalt med tanke på hullerne, kom han tilbage med dørslaget på ny - nu med en bageplade underneden.

»De forretningsmæssige problemer er nemme at løse. Det er de menneskelige, der er svære,« siger Warren Buffets selv undervejs i dokumentaren.

Undervejs afsløres det også - som noget nyt - hvordan Warren Buffett blev ansporet til at donere store dele af sine formue til velgørende formål. I mange år havde konen Susan presset på for at oprette en fond, der skulle donere de mange penge, og efter hendes pludselig død i 2004 satte Warren Buffett turbo på den i proces. I 2006 donerede han således størstedelen af hans daværende formue på 44 milliarder dollar til Bill Gates' - en af hans få tætte venner - velgørenhedsfond.

Portrættet af Warren Buffett er først og fremmest kærligt, og det er svært ikke at blive fascineret af mangemilliardæren, der på mange måder synes at stå i lodret kontrast til en anden amerikansk milliardær, der netop er blevet USAs 45. præsident. I amerikanske medier spekuleres der i, at Warren Buffett har indvilliget i at deltage i dokumentaren for at skabe et pænt eftermæle på et tidspunkt, hvor han givetvis har det meste af sit liv bag sig. Det afviser han dog selv.

»Den her film blev ikke lavet, fordi jeg frygter, at min næste hårklipning bliver den sidste,« siger han til New York Times.

»Jeg føler ikke, at mit liv er forbi dets meste interesante punkter,« siger den 86-årige.

»Becoming Warren Buffett« havde premiere på HBO Nordic tirsdag 31. januar.