Novozymes vil vinde på skærpet grøn profil

Novozymes nye, ambitiøse målsætning for vækst og indtjening skal blive virkelighed ved at skærpe selskabets profil som en virksomhed, der kan medvirke til at løse klodens klima- og miljøproblemer.

Læs mere
Fold sammen
Novozymes vil spare verden for intet mindre end 75 mio. ton CO2 i 2015 og samtidig vokse markant og tjene rigtig godt på det.

Sådan lyder meldingen fra selskabets finansdirektør Benny D. Loft, efter at selskabet i dag trods finanskrisen dystre skyer offentliggjorde et stærkt årsregnskab for 2008 og en ambitiøs vækstplan for de kommende år.

”Når vi tror på, at det kan lade sig gøre, at øge omsætningen med mere end ti procent og overskuddet med mere end 20 pct. over de næste år, så skyldes det, at vi i de seneste par år har set, hvor ivrig verden er efter at finde alternative teknologier, som kan erstatte olie med biobrændstof og petrokemiske produkter inden for vaskemiddelindustrien. Intet tyder på, at finanskrisen vil ændre på den tendens,” siger Benny D. Loft..

Skal overbevise politikere og kunder
Novozymes opgave bliver derfor, at få verden, hvilket vil sige såvel politikere og kunder, overbevist om, at der er store miljømæssige gevinster ved Novozymes enzymer. Det sker blandt andet ved at sætte klare mål for, hvor meget Novozymes via salget af enzymer skal bidrage til at reducere udledningen af CO2.

Sidste år viste Novozymes CO2-regnskab, at brugen af enzymer til udvinding af biobrændstof og til erstatning for petrokemiske produkter i især vaskemidler, førte til en samle CO2-reduktion på verdensplan på 28 mio. ton. Holder selskabets forventninger til inden for vaskemiddel- og biobrændselsindustrien, vil besparelserne nå 75 mio. ton CO2 i 2015. Det svarer til halvanden gang mere CO2, end Danmark i dag udleder totalt set .

Obama vigtig
Mens vaskemiddelindustriens brug af enzymer i høj grad afhænger af udviklingen i olieprisen, så afhænger salget af enzymer til biobrændsel især af de miljøpolitiske vinde, der blæser i USA.

”Vi forventer, at det bliver rigtig, rigtig stort, især når anden generation af biobrændsel kommer på banen. Men her skal der fortsat træffe nogle politiske beslutninger om blandt andet tilskudsordninger, og en hel industri skal have opbygget produktionsanlæg. Derfor håber vi meget, at en vis procentdel af de 755 milliarder kr., som USA’s nye præsident vil investere i en hjælpepakke, bliver brugt til at underbygge brugen af alternative energikilder,” siger Benny D. Loft