Novozymes til tops i surt aktiemarked

Torsdagen bød på en ekstremt svingende udvikling. C20 startede dagen med raketfart, men tabte momentum henover middag, og indekset endte 0,04 pct. lavere i 251,81.

Finansaktierne var skyld i den solide start, men da de tabte pusten, fulgte indekset med. Tilmed blev stemningen krydret af en række dårlige internationale regnskaber med softwaregiganten Microsoft i front.

- Det er en ekstrem volatil stemning, som styrer markederne. C20 startede flot, men fulgte den generelle tendens blandt børserne, og lukkede i negativt terræn. Det var specielt finanssektoren, som var skyld i torsdagens udvikling. Men også de dårlige regnskaber fra Microsoft og Nokia var med til at gøre markedet mere nervøst, udtalte aktiehandler Martin Munk fra Jyske Bank.

Finanssektoren var torsdagens mest udsatte gruppe. Den startede dagen i et voldsomt tempo i den positive retning, efter onsdagens vending i den amerikanske finanssektor. Men henover middag mindskedes den positive stemning, hvilket specielt smittede af på bankaktierne. Nordea, som oplevede en stigning på over 7 pct., endte torsdag i minus 2,6 pct. til kurs 29,5. Danske Bank, som også oplevede solid medgang, tabte ligeledes pusten og endte blot 0,5 pct. højere i 55,5 kr.

Novozymes oplevede torsdagens største C20s stigning på 7,1 pct. til kurs 436, efter selskabet aflagde årsregnskab. Novozymes vækst i fjerde kvartal lå under analytikernes forventninger, og selskabet bemærkede, at kunder i fjerde kvartal har udvist forsigtighed grundet høj usikkerhed og afmatning i økonomien.

Det positive element i regnskabet var Novozymes tro på fremtiden, hvor selskabet præsenterede nye langsigtede mål med en overskudsgrad på mere end 20 pct. Novozymes' topchef, Steen Riisgaard, ser stort potentiale fremadrettet, men han hæftede sig ved, at den lavere vækst i fjerde kvartal tyder på, at den økonomiske afmatning fortsætter i 2009.

Lundbeck var også en af de få C20 aktier, som oplevede en pæn stigning i torsdagens handel på 2,9 pct. til kurs 123. Der kom nye informationer frem om Lundbecks potentielle depressionsmiddel Lu AA21004, som er udset til at blive efterfølgeren til medicinalkoncernens storsælger Cipralex. De nye informationer understøttede, at produktet tegner meget lovende. Det vurderede analytiker Peter B. Andersen fra Jyske Bank efter at have deltaget i Lundbecks analytikerdag onsdag. Tilmed hævede det franske finanshus Exane sin anbefaling på Lundbeck-aktien til "Neutral" fra negative "Underperform".

Carlsberg oplevede en svingende udvikling, men endte torsdagen 2,5 pct. højere i kurs 179,3. Bryggeriets topchef Jørgen Buhl Rasmussen pointerede over for Jyllands-Posten, at Carlsberg ikke er mærket af finanskrisen. Jørgen Buhl Rasmussen bemærkede, at bryggeriet alligevel holdt et vågent øje med udviklingen i samfundsøkonomien, men også at Carlsberg ville have meddelt fondsbørsen, hvis der var betydelige forandringer i forbindelse med forretningsudviklingen.

Artikler i BT og Berlingske Tidende om problemer i Parken Sport & Entertainment var med til at sende aktien ned med 6,1 pct. til 460 kr. Finanskrisen har ramt Parken Sport & Entertainment hårdt, vurderede to uafhængige revisorer. Parken kom med svar på tiltale og sagde, at driften i selskabet er sund.

RB-Børsen