Novozymes: Stærkt regnskab - men alligevel skuffede investorer

 

Den danske enzymkoncern Novozymes kom ud af første halvår præcis som ventet. I regnskabet fastholdt Novozymes forventningerne til driftsoverskuddet, mens forventningerne til årets resultat blev opjusteret, men alligevel måtte aktien inkasserer en mindre lussing.

 

- Vi er godt tilfredse med vores resultater i første halvår. De lever til fulde op til vores forventninger for året. Vi har haft en rigtig god organisk vækst i første halvdel af 2007. Produktivitetsforbedringer har bidraget positivt til indtjeningen, der er fastholdt på et tilfredsstillende niveau til trods for lavere valutakurser og højere råvarepriser, sagde administrerende direktør, Steen Riisgaard, i forlængelse af regnskabet.

 

Novozymes kom ud af første halvår med et overskud af driften på 788 mio. kr., hvilket var forventningen i en rundspørge foretaget af RB-Børsen op til regnskabet. Omsætningen på 3,7 mia. kr. var en anelse lavere, mens overskuddet før skat på 760 mio. kr. en anelse højere end ventet.

 

På plussiden var der en overraskende stor vækst - hele 13 pct. - i salget af enzymer til vaskemiddelindustrien. Men det er næppe vedvarende.

 

- Det ser ud som om, vi har fået vendt udviklingen i vaskemiddelenzymerne, lyder det fra koncernens topboss, Steen Riisgaard.

 

Negativt var det dog, at salget af foderenzymer steg med sølle 1 pct. i danske kroner i første halvår, mens der var tale om en stigning på 5 pct. i lokal valuta. Den manglende vækst er i en vis udstrækning selvforskyldt, men det prøver koncernen nu at råde bod på.

 

- Vi snublede i introduktionen af et nyt foderstofenzym for halvandet år siden, indrømmede Riisgaard og pegede samtidig på, at koncernen er ved at udviklet "det ultimative enzym" på området til at frigøre fosfat, som kan optages af dyr i stedet for at det bliver udledt i naturen.

 

Væksten i salget af enzymer til bioethanol-industrien var som ventet på "over" 40 pct. Og med udsigt til, at produktionen af bioethanol i USA er fordoblet til ca. 12,6 mia. gallons på årsbasis i løbet af det næste års tid, kan den løbende optimering af produktionen og dermed af driften ikke længere følge med. Det giver anledning til nyinvesteringer i produktionsfaciliteter.

 

- Vi har optimeret driften med 8-9 pct. om året gennem de seneste fem år, men med vækstrater på 40 pct. kan vores optimeringsfolk ikke længere følge med, lød det fra Riisgaard. Og Novozymes investering på 250 mio. kr. i en ny enzymfabrik i Kina bliver næppe den sidste.

 

- Hvis vækstraterne i bioethanolindustrien fortsætter på det nuværende niveau, skal vi til at bygge igen om eet år, siger Riisgaard. I så fald bliver det dog næppe i Kina men i et andet geografisk "interessefelt".

 

På innovationsområdet har Novozymes accelereret udviklingsarbejdet, og det betyder flere nye enzymer på markedet end ventet allerede i år.

 

- Vi har haft gang i produktintroduktionerne i første halvår og derfor har vi øget forventningen til nye introduktioner i 2007 fra syv-otte stykker til 11, lød det fra Steen Riisgaard. Samtidig øger koncernen risikoprofilen og villigheden til at tage større chancer.

 

- Vi vil gerne reducere antallet af projekter i pipelinen og til gengæld tage noget større risici - dvs. projekter med større potentiale men med større chance for, at de enkelte projekter slår fejl, forklarede Steen Riisgaard.

 

Novozymes breder sig for tiden over et utal af udviklingsprojekter, og efterhånden som forretningen vokser, bliver det sværere og sværere at vedblive med at udvikle nye produkter i samme takt som hidtil.

 

- Så vi er ved at flytte vores projektporteføljen over til færre, men større projekter, lyder det fra Riisgaard.

 

Forventningerne til hele indeværende år blev der ikke pillet ved - ud over en opjustering af selve resultatet fra en vækst på 11-13 pct. til en forøgelse på 14-16 pct. Det er dog alene som følge af en reduktion i selskabsskatten herhjemme. Omsætningen ventes fortsat at vokse med 8-10 pct. svarende til ca. 7,4 mia. kr., og væksten i driftsoverskuddet estimeres til 11-13 pct., svarende til ca. 1690 mio. kr. Heri er inkluderet erstatningen fra den vundne enzym-patentsag mod Danisco, foruden købet af enzym-aktiviteterne i indiske Biocon.

 

Novozymes har netop købt enzymaktiviteterne i Biocon i Bangalore, Indien. Og købet passer godt ind i Novozymes’ strategi og giver samtidig koncernen en førende position på det indiske marked, der ventes at give fornyet vækst i mange år fremover.

 

- Det indiske marked er interessant fordi en større del af befolkningen er ved at komme på middelklasseniveau. Og det er netop denne befolkningsgruppe, der efterspørger vores produkter, siger Steen Riisgaard der runder af med:

 

- Forretningens udvikling understøtter ambitionen om en omsætning på 10 mia. kr. i 2010.

 

Men trods vækst og ekspansion kunne aktien ikke klare forventningspresset. Som altid var forventningerne tårnhøje og et regnskab helt på linie med aktiemarkedets forventninger var ikke nok til at tilfredsstille de kræsne investorer.

 

- Markedet har store forventninger til Novozymes og er vant til at de slår alle forventninger, lød det fra chef for sales trading i Danske Markets, Mads Zink. Og han havde ret - aktien kostede torsdag ved 14.20-tiden 672 kr. efter et fald på 28 kr. Det er dog mindre end gårsdagens stigning, der var på hele 42 kr.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )