Novozymes sætter kursrekord

Det danske aktiemarked sluttede ugen positivt efter stigninger til nogle af de selskaber, der havde aflagt regnskab i ugens løb, herunder Novozymes, Lundbeck og TDC.

C20 Cap-indekset gik på weekend med en stigning fredag på 0,9 pct. til 608,38, efter at det mandag havde sat rekord i 610,29. Fredag i sidste uge lukkede det i 607,15.

Novozymes var regnskabsaktuel, og her formåede enzymproducenten til fulde at indfri investorernes forventninger. Selskabet kom igennem andet kvartal med en omsætning på 3025 mio. kr., hvor der ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans var ventet 2986 mio. kr. Det blev vekslet til et driftsoverskud, EBIT, på 734 mio. kr. mod analytikerforventninger på 720 mio. kr.

- Investorerne har taget godt imod regnskabet, selvom tallene ikke afveg så meget fra, hvad der var ventet, siger aktiehandler Martin Munk fra Jyske Bank til Ritzau Finans.

Hos Sydbank pegede analytiker Morten Imsgard på det positive i, at Novozymes er i stand til at omsætte en salgsvækst til et stærkere resultat på bundlinjen.

- Regnskabet viser, at Novozymes har en fremragende skalerbar forretningsmodel. Det er rigtig positivt, at hver gang de overrasker positivt på toplinjen, er de lønsomhedsmæssigt i stand til at drage fordel af det. Forretningsmodellen ser stærk ud i forhold til at løfte indtjeningsniveauet fremadrettet, siger Morten Imsgard til Ritzau Finans.

Novozymes-aktien satte kursrekord med en slutkurs på 208,5 kr. Aktien steg fredag 3,0 pct.

Lundbeck, der onsdag kom med halvårsregnskab, var ligeledes eftertragtet og steg 2,1 pct. til 114,6 kr.

- Der virker til at være noget udenlandsk interesse i aktien. Deutsche Bank og Merrill Lynch har stået for en stor del af købsinteressen, men handelsaktiviteten i aktien er dog ikke unormalt høj, konstaterer Martin Munk.

Også TDC var blandt fredagens vindere med en stigning på 2,2 pct. til 47,46 kr.

- Telesektoren i Europa klarer sig relativt godt i fredagens handel, og det rammer også TDC. Teleaktierne har hen over sommeren nyt godt af spekulationer om en konsolidering af sektoren, siger Martin Munk.

Fredag kom det i øvrigt frem, at det hollandske teleselskab KPN havde modtaget et købstilbud fra mexicanske America Movil, hvilket var understøttende for interessen for de europæiske teleaktier.

Novo var endvidere fortsat i fokus efter torsdagens regnskab og opjustering, der har fået flere analysehuse til at hæve kursmålet på aktien, heriblandt Jyske Bank.

- Vi har hævet vores estimater for og kursmål på Novo og fastholder et positivt syn på aktien efter torsdagens regnskab, siger Martin Munk. Jyskes kursmål lyder nu på 1120 kr. Aktien faldt 0,2 pct. til 962,5 kr.

Vestas lå fredag i bundfeltet af C20 med et fald på 0,5 pct. til 113,3 kr., efter at Nordea sænkede sin anbefaling af vindmølleaktien til "hold" fra tidligere "køb". Det begrundes med en nervøsitet for, at momentum for Vestas er ved at aftage efter den seneste tids imponerende kurshop. Kursmålet opjusteres dog til 120 fra 84 kr.

Mærsk B steg derimod 1,4 pct. til 45.200 kr. Spotraterne ud af Shanghai faldt i denne uge for første gang siden slutningen i juli. Det viser den ugentlige opgørelse fra Shanghai Shipping Exchange, som beretter om et fald i det såkaldte SCFI-indeks på 1,8 pct. til 1141,49.

Trods årets stigninger er Jyske Bank fremadrettet fortsat relativt positive på aktier.

- Vi har skruet en lille smule op for risikoappetitten. Vi er rigtigt godt tilfredse med de nøgletal, vi har set på det seneste, og det er med til at understøtte aktierne. Så vi er relativt fortrøstningsfulde med hensyn til aktierne, siger Martin Munk.

Han tilføjer, at det store spørgsmål er, hvordan den amerikanske centralbank får kommunikeret nedtrapningen af sine obligationsopkøb ud, herunder hvordan det falder med hensyn til timing og nedtrapningstakt.

- Det kan nok give noget bølgegang i markedet, men det er som om, at aktiemarkedet er ved at indstille sig på, at det ligger meget nært for, at det begynder at indtræffe. Det vil være et tema det næste stykke tid, tilføjer Martin Munk.

/ritzau/FINANS