Novozymes og Vestas fortsat i festhumør

Nytårsfesten på aktiemarkedet, der blev antændt af den indgåede budgetaftale i USA natten til onsdag, ser ud til at være fuset ud torsdag middag som en fugtig nytårsraket både i Danmark og i det øvrige Europa.

Læs mere
Fold sammen

Det toneangivende danske C20-indeks ligger nogenlunde uændret i indeks 506,55, mens der er fald i Europa på op til 0,5 pct.

I den øverste del af C20 ligger 2012 og 2011s prygelknabe Vestas og soler sig for anden dag i træk. Onsdag steg aktien små 7 pct., mens den torsdag middag stiger med 0,6 pct. til 34,20 kr. Den positive stemning i aktien kom, efter at den amerikanske kongres til nytår forlængede støtteordningen til den amerikanske vindindustri. Forlængelsen er selvsagt godt nyt for industrien, men er kommet meget sent.

Onsdag meldte Vestas, at man ser forlængelsen som ganske vigtig, og torsdag har Iberdrola udtalt sin glæde over forlængelsen. Hos Vestas' tyske konkurrent, Siemens, er der ligeledes tilfreds med forlængelsen, men Siemens understreger, at det er for tidligt at bedømme effekten i 2013.

- Den længe efterspurgte forlængelse af PTC-ordningen er et skridt i den rigtige retning. Vi ser frem til at arbejde med vores kunder og leverandører om projekter, der starter i 2013, skriver Siemens-talsmand Alfons Benzinger til Ritzau Finans.

Den sene forlængelse har dog gjort, at 2013 sandsynligvis bliver et svagt år for det amerikanske marked, da det tager tid at gennemføre projekter.

Helt i toppen ligger Novozymes og luner sig også på godt nyt fra USA.

Der var godt nyt til Novozymes i den amerikanske budgetpakke for 2013, vurderer Sydbank. Det politiske forlig forlænger to støtteordninger til andengenerations-biobrændstof i USA frem til udgangen af 2013 - og selv om forlængelsen mest har symbolsk værdi, ser banken positivt på forlængelsen. Den amerikanske skattepakke har forlænget to subsidier - en skatterabat til producenter samt accelererede afskrivningsmuligheder.

- Vi ser det som et vigtigt signal om, at der fortsat er politisk opbakning til opbygningen af andengenerations biobrændstof-industrien i USA, skriver analytiker Morten Imsgard.

Novozymes stiger 1,5 pct. til 164 kr.

Carlsberg-aktien falder 1 pct. til 555,50 kr. torsdag og ligger næstlavest i C20, efter at Financial Times har sat fokus på Ruslands netop indførte restriktioner på salg af øl. Carlsberg har en markedsandel på 40 pct. af det russiske ølmarked, og selskabets målsætning om at øge salget med 3-5 pct. ligner ifølge Financial Times "ønsketænkning".

Bunden af C20 er udsmykket med Pandora, der uden selskabsspecifikke nyheder ligger godt 1 pct. lavere i 146,80 kr. Aktien falder med godt 1 pct.

FLSmidth falder med 0,8 pct. til 333 kr. Analytikerne i Danske Bank er skuffede og ordreindgangen og anbefaler salg af aktien.

Lunt i midten af indekset ligger A.P.Møller-Mærsk-aktierne med fald omkring 0,5 pct. til 44.280 kr. for B-aktien og 41.640 kr. for A-aktien. Aktierne steg over 4 pct. onsdag.

Faldet kommer på trods af yderligere opløftende meldinger fra det norske Johan Sverdrup-felt, som Mærsk har en andel i. Her går vurderingsboringerne efter planen, og torsdag morgen er det meldt om endnu en succesfuld boring. Det Norske Oljeselskap betegner torsdag resultatet fra boring i en afgrænsningsbrønd til det norske oliefelt Johan Sverdrup som "svært tilfredsstillende", ifølge det norske nyhedsbureau TDN.

I sidepapirerne får RTX ny direktør, og det belønner markedet med en kursstigning 7,8 pct. til 12,50 kr.

RTX Telecom får per 15. januar 2013 ny topchef i form af Flemming Hynkemejer. Han afløser for Jesper Mailind, der fratræder for at blive administrerende direktør i Alectia.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk