Novozymes: Kritik af kenyansk mikroorganisme-aftale - medie

 

Der bliver nu rejst kritik af den aftale, som Novozymes indgik i maj med Kenya Wildlife Service om den danske enzymkoncerns adgang til forskning i og udvikling af kenyanske mikroorganismer. Det skriver The East African ifølge Nationmedia.com.

 

Kritikken kommer fra såvel forskere som juridiske eksperter, der påpeger at Kenya kan miste uvurderlige biologiske værdierved at haste aftalen igennem. Det skyldes, at Kenya hverken har de midler eller kapacitet til at overvåge og evaluere det danske selskabs aktiviteter i landet.

 

- Aftalen vil ende med, at forskere fra Novozymes får ukontrolleret adgang til alle landets nationalparker, og det er risikabelt fordi det vil være ekstremt vanskeligt for Kenya Wildlife Service at overvåge, havde der foregår, siger Dr. Daniel Maingi, der er mikrobiolog ved Africa Network for Animal Welfare. Han peger på at det tidligere har været tilfælde af tyveri af biologiske værdier.

 

Blandt andet har Daniscos enzymenhed udviklet et produkt til afblegning af cowboybuker på basis af mikrober fra den kenyanske Lake Bogoria og andre søer i Rift Valley. Enzymet er derefter blevet patenteret og har gennem de seneste år genereret milliardindtægter ifølge det uafhængige amerikanske Edwards Institute. Det har givet anledning til et retsligt krav fra keyansk side om økonomisk kompensation. Forhandlinger har hidtil ikke givet noget økonomisk afkast til Kenya, og forhandlingerne foregår stadig, ifølge The East African.

 

Aftalen mellem Novozymes og Kenya Wildlife Service er bygget op om FN's konvention om biodiversitet, der pålægger virksomheden fra industrialiserede lande ikke at udnytte u-landes naturressourcer uden at dele profitten. Aftalen betyder, at Novozymes påtager sig at uddanne et antal kenyanere her i Danmark, som så skal arbejde i et laboratrium i Kenya, som Novozymes finansierer opførelsen af.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )