Novozymes investerer massivt i fremtiden

Novozymes vil investere op mod tre milliarder kr. i ny produktionskapacitet over de næste to år. Målet er at øge vækst, indtjening og afkast af investering betydeligt. Den nye strategi for rosende ord med på vejen fra analytiker. (opdateret 11.08)

Læs mere
Fold sammen
Finanskrisen får ikke Novozymes til at skrue ned for ambitionsniveauet. Tværtimod. Bagsværd-virksomheden vil investere mellem 2,5 og 2,8 milliarder kr. over de næste to år. Pengene skal gå til at udvide virksomhedens produktionskapacitet, så den kan indfri en række nye, ambitiøse vækstmål.

Det fremgår af det års regnskab for 2008, som Novozymes netop har fremlagt.

Hvor Novozymes salgsvækst fraregnet opkøb hidtil har ligget på omkring otte pct. årligt, er målet fremover at komme op over 10 pct. om året., vel at mærke uden at indregne salget af enzymer, der omdanner biomasse til biobrændstof.

Novozymes har foreløbig valgt at holde den del af forretningen uden for vækstmålene, fordi det endnu er uklart, hvordan de politiske betingelser for udviklingen af markedet bliver.Men det afholder ikke selskabet fra at skrue op for investeringerne på området.

Investerer i USA
Ifølge årsregnskabet fordobles investeringerne i en ny enzymfabrik i Nebraska i USA til mellem 160 og 200 millioner dollar. Det sker for at Novozymes kan være klar til at møde den forventede efterspørgsel efter enzymer til udvinding af brændstof fra biomasse.

Væksten på mindst ti pct. om året skal drives frem af enzymsalget og på sigt også af det forretningsområde, som Novozymes kalder ”biobusiness”. Biobusiness omfatter udvikling af bioteknologi til brug i blandt andet lægemidler. Her har

Novozymes har flere lovende produkter i pipelinen, og det seneste år har selskabet haft held med at indgå aftaler om videreudvikling af produkterne med større lægemiddelproducenter.

Målet er, at udvikle Biobusiness til at blive en lige så hurtigtvoksende og indbringende forretning som enzymer over de næste fem til ti år.

Analytiker: Meget ambisiøse mål
”Novozymes langsigtede mål er meget ambitiøse og positive. Selve vækstmålet på ti pct. har de ganske vist tidligere været oppe på, men det er værd at bemærke, at de denne gang satser en vækst på mere end ti pct. uden at medregne enzymer til biobrændstof,” siger aktieanalytiker hos Sydbank, Rune Majlund Dahl.

Novozymes hæver også målet for overskudsgraden efter skat til mindst 20 pct. årligt, mens afkastet af den investerede kapital skal op på mindst 22 pct. Tidligere hed målene henholdsvis mindst 17 pct. og mindst 15 pct.

”Novozymes har på det seneste ligget over de hidtidige mål. Derfor er det fornuftigt, at man nu melder nye ambitiøse mål ud i organisationen,” siger Rune Majlund Dahl.

Aktiemarkedet reagerer afdæmpet
Aktiemarkedet har reageret positivt på Novozymes-regnskabet ved at sende aktiekursen på Novozymes B-aktier op med godt 4 pct. Rune Majlund Dahl kalder det dog en afdæmpet reaktion.

”Under normale omstændigheder ville vi nok have set en endnu mere positiv reaktion. Men investorerne tænker kortsigtet i øjeblikket, og fokuserer derfor på, at resultaterne i 4. kvartal sidste år, og på at Novozymes har udvidet usikkerhedsmarginen på sine skøn for vækst og indtjening for 2009,” siger Rune Majlund Dahl.

Salgsvækst på 8 til 13 procent
Ifølge årsregnskabet forventer Novozymes en salgsvækst på 8-13 pct. målt i danske kroner og 3-8 pct. mål i lokal valuta i 2009. Væksten i resultatet af primær drift ventes at havne på et sted mellem 10 og 15 pct., mens væksten i årets resultat bliver mellem fem og ti pct.

Dermed opererer Novozymes med en usikkerhedsmargin på fem pct., hvor selskabet tidligere har kunnet nøjes med to pct.

Novozymes salg voksede 13 pct. målt i lokale valutaer i hele 2008. I 4. kvartal bremsede væksten imidlertid kraftigt op og landede på fem pct. målt i lokal valuta.

Novozymes nåede en omsætning på godt 8,2 milliarder kr. i 2008. Resultatet af den primære drift voksede syv pct. til 1,5 mia. kr. Mens årets resultat udgjorde 1,062 mia. kr., hvilket er otte pct. mere end i 2007.

Læs mere om Novozymes nye strategi og fremtidsplaner