Novozymes i plus i positivt aktiemarked

De danske aktier formår fredag at spille videre på gårsdagens positive tangenter, som også lød i torsdagens handel i USA.

Læs mere
Fold sammen

Det toneangivende C20 Cap-indeks ligger godt 10 minutter efter åbningen i grønt med en stigning på 0,3 pct. til 604,7 med Novozymes i plus. Enzymproducenten leverede i andet kvartal en spids bedre end ventet på både top- og bundlinje og finjusterede samtidig de samlede forventninger til året, viste halvårsregnskabet før markedets åbning.

Novozymes kom igennem kvartalet med en omsætning på 3025 mio. kr., hvor der ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans var ventet 2986 mio. kr. Det blev i kvartalet vekslet til et driftsoverskud, EBIT, på 734 mio. kr. mod analytikerforventninger på 720 mio. kr. Bundlinjen viste et plus efter minoriteter på 556 mio. kr. Her var konsensus et overskud på 545 mio. kr.

Oven i hatten blev forventningerne til helåret finjusteret. Den øvre del af forventningerne til salgsvæksten i danske kroner sænkes til 5-7 pct. fra tidligere 5-8 pct., mens den nedre del af forventningerne til væksten i årets overskud løftes til 7-9 pct. fra 6-9 pct. Væksten i primært drift, EBIT, ses nu vokse med 4-6 pct., hvor der tidligere blev kalkuleret med en vækst på 4-7 pct.

På samtlige forretningsområder - undtaget landbrug og foder - var salget en smule på den gode side af analytikernes forventninger.

- Det var mere eller mindre på linje med det ventede, og forventningerne blev også fastholdt - kun sænket en smule på grund af valutaeffekter, ikke noget væsentligt - fuldstændig som forventet. Så der var ikke meget på regnskabsfronten at komme efter, vurderer Novozymes-analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets over for Ritzau Finans.

Novozymes-aktien stiger 0,4 pct. til 203,3 kr., men har været nede at vende i negativt terræn.

C20-kolossen Novo Nordisk vil også tiltrække sig pæn opmærksomhed fra investorerne fredag, efter at selskabet torsdag opjusterede forventningerne i sit halvårsregnskab og steg en anelse, hvilket også er tilfældet fredag. Analytikerne har dog endnu ikke annonceret større ændringer af deres forventninger til selskabet.

I toppen af C20 befinder Vestas sig med en stigning på 0,9 pct. til 114,9 kr., på trods af at Nordea har sænket sin anbefaling af vindmølleaktien til "hold" fra tidligere "køb". Det begrundes med en nervøsitet for, at momentum for Vestas er ved at aftage efter den seneste tids imponerende kurshop. Kursmålet opjusteres dog til 120 fra 84 kr.

Danske Bank har fået løftet sit kursmål af Nomura til 112 kr. fra tidligere 98 kr. Anbefalingen lyder fortsat "reducer". Chef for globale markeder i banken, Jens Peter Neergaard, fortæller desuden til Bloomberg News, at Danske Bank har opgivet at få banklicens i USA og i stedet vil udvide sin nuværende valutaforretning (foreign-exchange business) via den nuværende samarbejdspartner i USA.

Aktien i Danske Bank ligger i den pæne ende af indekset fredag med et løft på 0,5 pct. til 113,6 kr.

I løbet af dagen vil bølgerne også skvulpe omkring aktierne i A.P. Møller - Mærsk, når Shanghai Shipping Exchange offentliggør spotraterne for ugen, der slutter i dag. Her bliver det interessant at følge, om raterne vil fortsætte om som i sidste uge, og hvilken effekt de varslede ratestigninger pr. 1. august har haft.

Mærsks A- og B-aktie åbner fredag med fald på henholdsvis 0,2 og 0,1 pct. til 42.160 og 44.560 kr.

/ritzau/FINANS