Novozymes i fokus på børsen

Følger Danmark i hælene på de internationale markeder, så tyder det på, at de danske aktier iklæder sig grønt fra fredagens børsåbning.

Læs mere
Fold sammen

Den altoverskyggende nyhed før markedets åbning er regnskabet fra Novozymes, der blev offentliggjort kl. 8, og som viste sig at være en anelse bedre end ventet på både top- og bundlinje og indeholdt en fintuning af årets forventninger.

De største amerikanske aktieindeks gik torsdag fra minus til plus, efter at det danske marked lukkede, og i London stiger det toneangivende FTSE-indeks 0,3 pct. i formarkedet. De asiatiske indeks viste blandede tendenser.

Den danske enzymproducent Novozymes kom igennem andet kvartal bedre end ventet. Omsætningen landede på 3025 mio. kr., hvor der ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans var ventet 2986 mio. kr. Det blev i kvartalet vekslet til et driftsoverskud, EBIT, på 734 mio. kr. mod analytikerforventninger på 720 mio. kr. Bundlinjen viste et plus efter minoriteter på 556 mio. kr. Her var konsensus et overskud på 545 mio. kr.

Oven i hatten blev forventningerne til helåret finjusteret. Den øvre del af forventningerne til salgsvæksten i danske kroner sænkes til 5-7 pct. fra tidligere 5-8 pct., mens den nedre del af forventningerne til væksten i årets overskud løftes til 7-9 pct. fra 6-9 pct. Væksten i primært drift, EBIT, ses nu vokse med 4-6 pct., hvor der tidligere blev kalkuleret med en vækst på 4-7 pct.

På samtlige forretningsområder - undtaget landbrug og foder - var salget på den gode side af analytikernes forventninger.

- Årets første seks måneder er forløbet som forventet. Salget og indtjeningen steg i løbet af halvåret, og vi er godt på vej til at indfri vores forventninger til den organiske salgsvækst og til overskudsgarden for året som helhed, siger selskabets administrerende direktør, Peder Holk Nielsen, i en kommentar til regnskabet.

Torsdag sluttede Novozymes-aktien med et plus på 0,5 pct. til 202,4 kr.

C20-kolossen Novo Nordisk vil også tiltrække sig pæn opmærksomhed fra investorerne fredag, efter at selskabet torsdag opjusterede forventningerne i sit halvårsregnskab og steg en anelse. Analytikerne har dog endnu ikke annonceret større ændringer af deres forventninger til selskabet.

Danske Bank har fået løftet sit kursmål af Nomura til 112 kr. fra tidligere 98 kr. Anbefalingen lyder fortsat "reducer". Chef for globale markeder i banken, Jens Peter Neergaard, fortæller desuden til Bloomberg News, at Danske Bank har opgivet at få banklicens i USA og i stedet vil udvide sin nuværende valutaforretning (foreign-exchange business) via den nuværende samarbejdspartner i USA.

Aktien i Danske Bank lukkede torsdag med en stigning på 0,9 pct. i 113 kr.

I løbet af dagen vil bølgerne også skvulpe omkring aktierne i A.P. Møller - Mærsk, når Shanghai Shipping Exchange offentliggør spotraterne for ugen, der slutter i dag. Her bliver det interessant at følge, om raterne vil fortsætte om som i sidste uge, og hvilken effekt de varslede ratestigninger pr. 1. august har haft.

Mærsks A- og B-aktie lukkede torsdag med en stigning på henholdsvis 1,3 og 1,2 pct. til 42.240 og 44.600 kr.

/ritzau/FINANS