Novozymes i aktieførertrøjen

Den positive stemning fra morgenstunden fortsætter middagen over, og C20-indekset stiger 0,8 pct. til 478,03. Novozymes er forrest i feltet.

Vestas og Novozymes er i fokus, efter der torsdag aften kom nyt om den amerikanske energipakke, men også SAS tager lidt af opmærksomheden efter luftfartsselskabet viste trafiktal for november.

Vestas stiger 1,0 pct. til kurs 514, mens Novozymes åbner 2,2 pct. højere i kurs 569. Repræsentanternes Hus godkendte torsdag den nye energipakke, som vil udvide støtteordningerne for vedvarende energikilder.

- Det, at Repræsentanternes Hus godkender energipakken, kan ikke overraske. Nu skal pakken igennem Senatet samt overleve George W. Bushs vetoret, bemærker senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til RB-Børsen.

- Det springende punkt er, at RES (Renewable Electricity Standard) stadig er med i energipakken. Det er godt nyt for vindmøllebranchen. Det er et stort skridt i den rigtige retning, vurderer Jacob Pedersen.

Trafiktal trækker SAS på vingerne

SAS stiger 0,6 pct. til kurs 74, efter luftfartsselskabet fredag offentliggjorde novembers trafiktal. Passagertrafikken i SAS Gruppen steg 3,1 pct. i november sammenlignet med samme måned sidste år, og det tyder på, at Dash-skandalen har fået mindre effekt end frygtet.

- Tallene viser, at passagerne har fuld tillid til SAS, og det er vi vældigt glade for. Sagen om Dash-400 flyene har ikke påvirket trafikken i resten af systemet, siger chef for investor relations hos SAS, Sture Stölen, til RB-Børsen. Genmab ligger over middag 1,7 pct. lavere i kurs 342,5, efter at den hollandske storbank ING har sænket sin anbefaling af biotekselskabet Genmab til sælg fra tidligere hold. Aktierne i Genmab er den seneste uge steget grundet rygter opkøbsrygter, men ING mener ikke at en overtagelse af det danske biotekselskab er sandsynlig.

Rockwool-chef ser alvorligt på finanskrise

Danisco ligger over middag 0,3 pct. lavere i kurs 389. Udover nyhederne om den amerikanske engergiplan, må investorerne også se mod Letland, hvor myndigheder fredag har godkendt Daniscos køb af sukkerfabrikken Jelgavas Cukurfabrika. Det skriver Bloomberg News.

Rockwool stiger 0,6 pct. til kurs 1393, efter at Rockwool-direktør Eelco van Heel skønner, at den amerikanske finanskrise ser ud til at stikke dybere end ventet.

- Min personlige holdning er, at det, der kommer fra USA nu, og effekten af det, nok er ret meget større, end jeg havde forudset. Så det kommer nok til at have en effekt - en negativ effekt. Bliver det opvejet af noget andet positivt? Det ved jeg ikke, siger Eelco van Heel til Berlingske Nyhedsmagasin.

A.P. Møller - Mærsk falder 0,5 pct. til kurs 58.600. Maersk Line har det seneste år øget antallet af skibe, der sejler til og fra Egypten. Rederiet ser meget positivt på udsigterne i arabiske land. A.P. Møller - Mærsk kan også se frem til en fortsat stærk vækst på ruterne mellem Asien og Europa. Det spår sammenslutningen Far Eastern Freight Conference (FEFC), der venter en vækst på 19,3 pct. for ruterne i 2008. Det skriver shippingavisen Lloyd's List.

RB-Børsen