Novozymes fører i C20 - mens Vestas falder

Anført af regnskabsaktuelle Novozymes, der leverede et resultat for andet kvartal, der var lidt over forventningerne, ligger det danske aktiemarked fredag middag til at stige for anden dag i træk.

C20 Cap-indekset, der mandag satte rekord i 610,29, stiger beskedne 0,2 pct. til 604,17. Små udsving præger generelt også de øvrige børser i Europa.

Regnskabet fra Novozymes indeholder et par positive overraskelser i form af en lidt stærkere overskudsgrad end ventet og en god vækst i Bioenergi-divisionen. Og hos Sydbank anser analytiker Morten Imsgard det for positivt, at Novozymes er i stand til at omsætte salgsvæksten til et stærkere resultat på bundlinjen.

- Regnskabet viser, at Novozymes har en fremragende skalerbar forretningsmodel. Det er rigtig positivt, at hver gang de overrasker positivt på toplinjen, er de lønsomhedsmæssigt i stand til at drage fordel af det. Forretningsmodellen ser stærk ud i forhold til at løfte indtjeningsniveauet fremadrettet, siger Morten Imsgard til Ritzau Finans.

Novozymes kom igennem kvartalet med en omsætning på 3025 mio. kr., hvor der ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans var ventet 2986 mio. kr. Det blev i kvartalet vekslet til et driftsoverskud, EBIT, på 734 mio. kr. mod analytikerforventninger på 720 mio. kr.

Oven i hatten blev forventningerne til helåret finjusteret. Den øvre del af forventningerne til salgsvæksten i danske kroner sænkes til 5-7 pct. fra tidligere 5-8 pct., mens den nedre del af forventningerne til væksten i årets overskud løftes til 7-9 pct. fra 6-9 pct. Væksten i primært drift, EBIT, ses nu vokse med 4-6 pct., hvor der tidligere blev kalkuleret med en vækst på 4-7 pct.

- Det var mere eller mindre på linje med det ventede, og forventningerne blev også fastholdt - kun sænket en smule på grund af valutaeffekter, ikke noget væsentligt - fuldstændig som forventet. Så der var ikke meget på regnskabsfronten at komme efter, vurderer Novozymes-analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets over for Ritzau Finans.

Aktiemarkedets dom er en stigning i aktiekursen på 2,2 pct. til 206,9 kr., hvilket placerer den i toppen af C20. Herefter følger TDC, der onsdag kom med sit regnskab, med en stigning på 1,4 pct. til 47,09 kr.

Novo er endvidere fortsat i fokus efter torsdagens regnskab og opjustering, der har fået flere analysehuse til at hæve kursmålet på aktien. Aktien falder dog 0,8 pct. til 956 kr. efter en stigning på 0,3 pct. på regnskabsdagen.

Vestas indtager bunden af C20 med et fald på 1,7 pct. til 112 kr., efter at Nordea har sænket sin anbefaling af vindmølleaktien til "hold" fra tidligere "køb". Det begrundes med en nervøsitet for, at momentum for Vestas er ved at aftage efter den seneste tids imponerende kurshop. Kursmålet opjusteres dog til 120 fra 84 kr.

Danske Bank har fået løftet sit kursmål af Nomura til 112 kr. fra tidligere 98 kr. Anbefalingen lyder fortsat "reducer". Chef for globale markeder i banken, Jens Peter Neergaard, fortæller desuden til Bloomberg News, at Danske Bank har opgivet at få banklicens i USA og i stedet vil udvide sin nuværende valutaforretning (foreign-exchange business) via den nuværende samarbejdspartner i USA. Danske Bank-aktien falder 0,1 pct. til 112,9 kr.

Mærsk B falder ligeldes 0,1 pct. - til 44.560 kr. Spotraterne ud af Shanghai faldt i denne uge for første gang siden slutningen i juli. Det viser den ugentlige opgørelse fra Shanghai Shipping Exchange, som beretter om et fald i det såkaldte SCFI-indeks på 1,8 pct. til 1141,49.

/ritzau/FINANS