Novozymes-direktør mistænkes for at tale aktier op

Finansdirektør Benny Lofts private salg af Novozymes-aktier i forrige uge har skabt furore blandt finansfolk - mistanke om at han talte aktien op, før han solgte.

Benny D. Loft, koncernfinansdirektør i Novozymes, har udtalt sig om selskabets forventninger, hvorefter han solgte en stor portion af sine egne aktier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget tyder på, at en udtalelse fra Benny Loft til finanstjenesten Bloomberg 26. januar løftede aktien ekstraordinært, så aktierne dagen efter kunne sælges med en ekstra gevinst på op mod en halv million kroner til CFO’en.

Det oplyser flere aktører, som ønsker at være anonyme, overfor Økonomisk Ugebrev.

Mærkværdig timing

Ifølge markedsaktørerne er sagen problematisk, fordi der med stor sikkerhed bliver givet ekstra information i forhold til det, som selskabet har udmeldt i den officielle årsregnskabsmeddelelse om årets forventninger.

Det kom i form af Lofts udtalelse til Bloomberg. Her sagde Loft, at man forventede at lande i den øverste del af det udmeldte interval på mellem fire og otte pct. organisk vækst i den eksisterende forretning. Ny information, som problematiserer CFO'ens salg af aktier for 30 mio. kr. dagen efter.

Selv siger Benny Loft, at han ikke kan forstå kritikken, da han mener, at selskabet lige siden årsregnskabsmeddelelsen har sagt det samme, nemlig at det er ambitionen at nå en omsætningsvækst på otte procent.

Et velkendt problem

I en generel kommentar til problemstillingen siger børsretsekspert, professor Jesper Lau Hansen fra Københavns Universitet:

”Det er et velkendt problem, at ansatte i ledende stillinger, såkaldte insidere, er i en særlig vanskelig situation, når de handler i selskabets egne aktier. På den ene side må de ikke udnytte en eventuel intern viden, som måtte være i deres besiddelse, på den anden side kan det være udtryk for god corporate governance at motivere dem ved ejerskab og incitamentsprogrammer til selskabets aktier for på den måde at tænke mere i overensstemmelse med selskabets øvrige aktionærer.”

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her