Novozymes-aktien belønnet for ny alliance

En milliardaftale sendte tirsdag Novozymes til tops på børsen i København, hvor det frem til offentliggørelsen havde været så som så med nyhederne.

Det underliggende marked slog kortvarigt bak ud på eftermiddagen sammen med de øvrige børser i Europa, da markedet tilsyneladende blev ramt af et dyk i investorernes appetit på risiko.

Herhjemme blev nedturen dog aldrig alvorlig, og Novozymes' succes sikrede, at C20 Cap-indekset sluttede 0,1 pct. højere i 656,08.

Novozymes fejrede sit nye partnerskab med den amerikanske producent af plantebeskyttelsesmidler Monsanto med en stigning 5,2 pct. til 217,5 kr. Aktien sluttede dermed ikke langt fra den hidtil højeste lukkekurs på 220,8 kr. fra den 24. oktober.

Novozymes og Monsanto har med den nye strategisk alliance en ambition om, at kunne levere helt nye bæredygtige, mikrobielle løsninger til landbruget. De to selskaber vil dele indtægter, men Novozymes, der bringer mest med sig til alliancen, modtager som led i aftalen en forudbetaling på 1,65 mia. kr.

- Det er en langsigtet ting, der også har noget kortsigtet med sig, der driver denne her alliance. Det er drømmen om, at vi i fællesskab kan lave noget, som begge parter hver for sig ville have sværere ved, siger administrerende direktør i Novozymes Peder Holk Nielsen til Ritzau Finans.

Han kunne tirsdag tillige præsentere en plan om tilbagekøb af egne aktier i Novozymes for op til 2 mia. kr. i 2014. Dermed var hovedrollen for Novozymes sikret.

Forinden havde Lundbeck solet sig lidt i rampelyset, som børshuset Jefferies rettede mod selskabet ved at hæve kursmålet til 170 kr. fra 135 kr. Det berettiger uændret til anbefalingen "køb". Næsthøjeste kursmål er Deutsche Banks på 155 kr. Lundbeck, der i analytikerkorpset har en lille overvægt af neutrale anbefalinger, steg 1,6 pct. til 125,7 kr.

Imens faldt Novo Nordisk 0,9 pct. til 966 kr. Det var blandt dagens større fald i C20 og kom, efter at selskabet blev politianmeldt af Finanstilsynet for ikke rettidigt at have offentliggjort, at de amerikanske sundhedsmyndigheder fredag den 8. februar 2013 ikke kunne godkende insulinprodukterne Tresiba og Ryzodeg på det foreliggende grundlag.

Først et par dage senere - søndag - offentliggjorde Novo informationen, og den burde allerede være udsendt fredag aften - ifølge Finanstilsynet.

- Aktien burde ikke falde på det, men det kan godt være, at det giver lidt negativt momentum i dag, siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink.

Blandt dagens øvrige hovedaktører var Vestas, der dykkede 2,1 pct. til 146,1 kr. samt Nordea, der faldt 1,4 pct. til 68,2 kr.

Begge aktier begyndte at dratte ud på eftermiddagen, da nedturen også fik tag i de europæiske aktiebørser, og på de øvrige markeder, hvor en styrkelse af yen vidnede om lavere risikoappetit.

Yennen bruges ofte som pejlemærke for risikoappetitten, da den er den primære finansieringsvalute for investeringer på vækstmarkederne. Vestas' nedtur kom på trods af en svensk ordre på 59 MW.

Pandora, der orienterede om sit syn på markedsudsigterne under en investordag i London, faldt 0,1 pct. til 283,6 kr. Aktien lå højere frem til kl. 14, da seancen blev indledt. Nedturen faldt dog også sammen med det generelle dyk på markederne.

Tilbage i medicinalsektoren fik ALK-Abelló opmærksomhed, da den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, tirsdag offentliggøre dokumenter og dagsorden for et ekspertmøde den 12. december om ALK-Abellós amerikanske partner Mercks markedsføringsansøgning for den tabletbaserede græsallergivaccine, Grastek, også kendt som Grazax i Europa. Aktien steg 3,2 pct. til 607 kr.