Novos fremtidshåb båret i guldstol frem mod markedet - aktionærer gør klar til fest

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Linda Kastrup

Godmorgen,

Dagens store historie er en stor, fed anbefaling af Novos store fremtidshåb, som kom sent i går aftes. Vi giver dig et hurtigt overblik her.

1
Novo-aktionærer skimter guld efter afgørende anbefaling

Det har været en gylden uge for aktionærer i Novo Nordisk, der har hevet milliarder ind på kontoen. Alene i denne uge er aktien allerede steget 6 pct., og torsdag ventes aktien at stige yderligere.

Onsdag aften dansk tid kom et ekspertpanel under de amerikanske sundhedsmyndigheder nemlig med en anbefaling om en godkendelse af diabetesmidlet Semaglutid.

Med stemmerne 16-0 var godkendelsen særdeles overbevisende og utrolig vigtig for Novo Nordisk, påpeger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

»Vi ser et kæmpe potentiale alene for injektionsbaseret Semaglutid med et topsalgspotentiale på 45 mia. kr.,« skriver han i en kommentar.

Søren Løntoft Hansen vurderer, at Novo-aktien skal stige 3-4 pct. torsdag, da Semaglutid »har potentiale til at udgøre rygraden« af Novo Nordisks omsætning og indtjening om 5-10 år.

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, er en anelse mere optimistisk og spår, at Novo-aktien stiger 5 pct. i dag.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
»Vi ansatte hos PostNord holdes som gidsler«

De 8.500 ansatte i PostNord er taget som gidsler i sagen, hvor Danmark og Sverige forsøger at finde en løsning på selskabets økonomiske problemer.

Så klar er meldingen fra Eigil Johannesen, fællestillidsrepræsentant i PostNord, i et debatindlæg i Svenska Dagbladet (kræver abonnement).

Finansministeriet oplyste fredag, at der fortsat blev arbejdet på en løsning i samarbejde med svenskerne, og at PostNord ikke er i akut pengemangel. PostNords ansatte har dog brug for afklaring, forklarer Eigil Johannesen.

»De bliver holdt som en form for gidsler. Vi ved ikke, hvad vores situation er, hvis ikke der findes en løsning. Det er ikke længere et spørgsmål, om vi gør vores job godt eller dårligt,« uddyber han til Ritzau.

3
Skal erhvervsfolk kunne skjule deres adresser?

Når forretningsfolk træder ind gennem havelågen, skal de ikke føle, at det er nødvendigt at se sig over skulderen en ekstra gang. Derfor fremsætter erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) et lovforslag, der fra årsskiftet skal gøre det sværere at finde frem til personer, der vil beskytte deres adresser.

Problemet er ifølge ministeren, at man i dag kan få fjernet sin adresse fra personregisteret, men at den, hvis man er forretningsdrivende, alligevel fremgår af virksomhedsregisteret.

Regeringen vil derfor lade personer fjerne deres private adresser fra det centrale virksomhedsregister for at undgå forfølgelse, men det åbner for en ladeport af problemer, advarer kreditorer, medier og oppositionspolitikere.

Læs hele historien i Berlingske (kræver abonnement).

4
Først skabte de MobilePay - nu vil de tjene penge på test af sædkvalitet

Vi hopper videre til Børsen, som har historien om det nystartede firma Exseed Health, der har opfundet en løsning til at teste sædkvalitet med en mobiltelefon.

Konkret består Exseeds løsning af et sæt med fem testplader, der skal dyppes i sædprøven. Dertil hører en enhed med en mikroskopisk linse til at sætte foran mobilen, så sædprøven kan blive forstørret op til 200 gange ved hjælp af kameraet.

Bag selskabet er forskeren Emil Andersen, der har opfundet teknologien, mens en tidligere Novo Nordisk-ansat Morten Ulsted står for ledelsen af selskabet, der er kommet under Mobilepay-udvikleren Triforks vinger.

Selskabet forhandler i øjeblikket med Amazon om at blive en del af del af programmet Launchpad for startups og håber dermed på at tage fart.

Det skal investorerne holde øje med

Nordeas investeringsstrateg, Andreas Østerheden, har for Berlingske udpeget de tre ting, som investorerne vil skele til torsdag.

  • I løbet af natten fik vi en masse nøgletal fra Kina, som investorerne vil analysere her til morgen. Væksten for 3. kvartal kom ud i linje med markedets forventninger, og der blev hentet ind på de seneste måneders skuffende industriproduktion og detailsalg. Samlet set vurderer vi, at det giver ro til Kinas partikonvent, som løber af staben i disse dage.
  • Her til morgen vil investorernes øjne endnu en gang ligeledes være rettet mod Cataloniens præsident Puidgemont og spørgsmålet omkring uafhængighed fra Spanien eller ej. Det skyldes det ultimatum, som Madrid har givet den catalanske præsident, hvor deadline for svar er her til formiddag. Indtil videre har Catalonien forsøgt at gå forhandlingsvejen, ved at udskyde beslutningen, men det har Madrid tidligere afvist.
  • Sidst på dagen får vi aktivitetsdata fra Philadelphia-området i USA. Det giver investorerne en indikation om væksten i 4. kvartal. Og mens investorerne ikke forventer, at vi skal bibeholde de høje niveauer, som indikatorerne tidligere har vist, så kan det skabe mulighed for positive overraskelser.

Det sker i dag

  • Tobaksproducenten Philip Morris kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Sent i aften dansk tid offentliggør den amerikanske betalingskanal Paypal også regnskab for årets første ni måneder.

Det sker på markederne

Stemningen var endnu en gang munter på de amerikanske børser onsdag, hvor Dow Jones-indekset satte rekord for anden dag i træk. Torsdag morgen nærmer de asiatiske aktier sig også rekordniveauer.

  • Nikkei 225: +0,3 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,3 pct.
  • Singapores STI: +0,4 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -0,5 pct.