Novo-topchef rystet over diabetes-epidemien

Novo Nordisks adm. direktør Lars Rebien Sørensen kalder de nye tal for omfanget af den globale diabetes-epidemi rystende, men ikke overraskende. Politikerne må holde op med kun at fokusere på infektionssygdomme som HIV og malaria og også afsætte ressourcer til kroniske sygdomme som diabetes, siger han.

Novo Nordisks adm. direktør Lars Rebien Sørensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den internationale diabetesorganisation, IDF, har endnu en gang opjusteret sine forventninger til antallet af diabetespatienter verden over både på kort sig og på langt sigt.

Tirsdag offentliggjorde organisationen sit seneste Diabetes Atlas, og forventer nu, at antallet af mennesker med diabetes vil nå 285 millioner i 2010 eller syv pct. at verdens befolkning og 435 millioner i 2030. Hidtil har skønnet lydt på knap 250 millioner i 2010 og 380 millioner i 2025.

For den danske medicinalkoncern Novo Nordisk, der er førende inden for udvikling og salg af insulin, bliver den seneste opjustering modtaget med blandede følelser.

”Tallene er lidt rystende, men de kommer desværre ikke som en overraskelse. Organisationer og myndigheder har længe underestimeret antallet af mennesker med diabetes, og i dag forventer man ti gange så mange diabetespatienter, som for 15 år siden,” siger Novo Nordisk adm. direktør Lars Rebien Sørensen til Business.dk.

De fleste tilfælde af diabetes forekommer i tredje verdenslande, og Lars Rebien Sørensen håber, at de nye tal kan være med til at ændre regeringernes fokus, når de skal afsætte ressourcer til sygdomsbekæmpelse i områder som Asien og Afrika.

”Der er et skrigende gab mellem de ressourcer som bliver sat af til bekæmpelse af kroniske sygdomme, som diabetes, sammenlignet med andre sygdomme. Hvis vi ser på de allerfattigste lande, så har der været en enorm og berettiget fokus på infektionssygdomme som HIV, Aids og malaria,” siger Lars Rebien Sørensen.

”Men der bliver ydet flere hundrede gange mere bistand til bekæmpelse af disse sygdomme, end til bekæmpelse af kroniske sygdomme. Og nu viser det sig, at de fattigste lande måske bliver endnu hårdere ramt af for eksempel diabetes i fremtiden,” siger Lars Rebien Sørensen.

Men selvom Lars Rebien Sørensen finder de nye tal rystende, så bekræfter de samtidig, at Novo Nordisk forretningsmæssigt er på rette spor, siger topchefen for Novo Nordisk.

”Vi har set en smule afdæmpning i efterspørgslen efter vores produkter i lande som Indien og Kina, og har overvejet om det kunne skyldes at det underliggende behov ikke var så stort som antaget. Men de nye tal fra IDF viser jo, at det ikke er tilfældet,” siger Lars Rebien Sørensen, der i næste uge præsenterer selskabets regnskab for tredje kvartal.

Ifølge Diabetes Atlas 2009 vil det største antal diabetikere findes i Indien i 2010, nemlig 50,8 millioner mennesker, efterfulgt af Kina med 43,2 millioner og USA med 26,8 millioner.

”De nye tal understreger, at vi er på rette vej, og at det er rigtigt, at vi har investeret voldsomt i at være til stede på disse markeder. At tempoet er lidt afdæmpet i øjeblikket skyldes nok nærmere finanskrisen og den økonomiske afmatning. I lande som Indien og Kina er der tale om individuelt betalt behandling, det vil sige, at staten ikke yder tilskud til lægemidlerne. Derfor rammes salget formentligt hårdere af finanskrisen,” siger Lars Rebien Sørensen.