Novo-rivals regnskab bekymrer

Selv om der kan være gode forklaringer, så er regnskabet fra Novo Nordisks store amerikanske konkurrent Eli Lilly endnu et negativt signal om tendenserne på insulinmarkedet i USA.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. »Det er en skuffende udvikling i insulinsalget. En tilbagegang på 14 pct. i USA, hvor forklaringen er lavere priser og rabatjusteringer, giver selvfølgelig anledning til bekymrede miner i forhold til Novo-regnskabet på fredag«, konstaterer senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen
Læs mere
Fold sammen

Selv har Novo Nordisk varslet prispres i USA til næste år i størrelsesordenen 2-6 pct., og Eli Lillys regnskab for tredje kvartal bærer da også tydeligt præg af, at sygekassernes forhandlingsposition er forbedret, så de kan forhandle større rabatter hjem.

Især salget af Eli Lillys hurtigtvirkende insulin Humalog, der konkurrerer med Novos tilsvarende insulin, Novolog, skuffer analytikerne markant, og er ifølge Lilly især ramt af lavere priser på det amerikanske marked.

- Det er en skuffende udvikling i insulinsalget. En tilbagegang på 14 pct. i USA, hvor forklaringen er lavere priser og rabatjusteringer, giver selvfølgelig anledning til bekymrede miner i forhold til Novo-regnskabet på fredag, konstaterer senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen over for Ritzau Finans.

Han peger dog på, at Lillys salgsnedgang ikke nødvendigvis kan bruges som pejlemærke for Novos salg af Novolog og insulinmixet Novomix.

- Spørgsmålet er om Lillys tilbagegang er selskabsspecifik eller sektorspecifik. Lilly har blandt andet vundet en større kontrakt i USA med Humalog over lige netop Novo, og det vidner om, at man er villig til at give større rabatter og har en mere aggressiv tilgang til kontrakterne, end i hvert fald Novo har været villig til, siger Søren Løntoft Hansen.

Modsat er nedgangen i salget af Humalog på 14 pct. i USA også markant større end ventet af analytikerne, der havde forudset et salg af Humalog, der lå næsten 100 mio. dollar højere, end det Lilly leverede.

- Hvis det er sektorspecifikt, og vi ser nogle rabatniveauer fra Novo Nordisk a la det, Lilly viser her, så ligger estimaterne for Novolog og Novomix for højt, konstaterer Søren Løntoft Hansen.

Aktien i Eli Lilly falder med 1,1 pct. på det amerikanske formarked efter regnskabet tirsdag.

Herhjemme er Novo-aktien desuden punkteret efter regnskabet. Fra at have ligget over 1,5 pct. højere inden regnskabet fra Lilly, er fremgangen for Novo-aktien reduceret til bare 0,2 pct. til 282,60 kr.