Novo-rivaler vækker opsigt - diabetespille redder liv

Novo Nordisks amerikanske rival Eli Lilly og partneren Boehringer Ingelheim har fået et nyt es på hånden i deres diabetesalliance.

Amerikanske Eli Lilly har skabt en pille, der som det første diabetesmiddel nogensinde har vist sig også at beskytte mod hjertekardød. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAZ RATNER

Det er pillen Jardiance, som med stor ret kan betegnes som en ener. Pillen har således som det første diabetesmiddel nogensinde vist sig også at beskytte mod hjerte-kar-død.

Til klapsalver fra omkring 4000 diabeteslæger og industrirepræsentanter kunne lægerne og forskerne bag et kæmpe sikkerhedsstudie torsdag aften ikke bare fortælle, at Jardiance reducerer risikoen for hjerte-kar-død, men også at det er med hele 38 pct. Det skete i en propfyldt hal og som den absolutte hovedbegivenhed på årsmødet i den europæiske diabetesforening.

- Det er usædvanligt, at folk klapper, når der præsenteres en slide. Det er som om, at der har været et udækket behov hos alle behandlere og læger. Alle (rapporterede sikkerhedsstudier med diabetesmidler, red.) har hidtil vist neutral effekt, og endelig er der en, der viser en effekt i forhold til at reducere hjerte-kar-død, siger studiets ansvarlige, Bernard Zinman, professor i medicin ved University of Toronto under et pressemøde.

Og der er tale om et stort patientbehov. Statistikken viser, at voksne type 2-diabetikeres risiko for hjerte-kar-død er forhøjet med omkring to gange. Har diabetikeren tidligere haft hjerte-kar-tilfælde eller hjertesygdom er risikoen omkring firedoblet. Målt i tabt levetid kan det koste en 60-årig diabetiker gennemsnitligt seks år, mens en 60-årig type 2-diabetiker med tidligere hjerte-kar-problemer må forventes at dø omkring 12 år før sin raske jævnaldrende.

Der har derfor længe været knyttet et håb til, at diabetesbehandlinger vil kunne reducere risikoen, men først nu er det altså lykkedes.

- Jeg synes, at det er utroligt spændende. Vi har en stor udfordring i, at antallet af diabetespatienter bliver flere og flere, og de dør fra os, siger professor og leder af Center for Diabetesforskning på Gentofte Hospital, Tina Vilsbøll.

Hun har i mindre omfang udskrevet Jardiance til sine patienter. Pillen kom på markedet for omtrent et år siden og tilhører klassen af SGLT-2-hæmmere. De virker ved at hæmme SGLT-2 transportproteinets optagelse af glukose i nyrerne, hvorefter sukkeret udskilles via urinen. I alt cirka 80 gram sukker, eller indholdet af to sodavande, ryger ud den vej, og dermed sænkes blodsukkerniveauet, ligesom pillerne bidrager til vægttab.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse har tidligere advaret om mulige bivirkninger ved klassen som syreforgiftning og knoglefrakturer, men sikkerhedsstudier med Jardiance viste stort set ingen problemer.

Der var ingen negative overraskelser. Patienterne kan få svampeinfektioner, men det var ganske få, som holdt op med behandlingen på grund af det. Jeg har selv set nogle stykker i patienter, men det kan behandles, siger Tina Vilsbøll.

Hos Sydbank vurderer analytiker Søren Løntoft Hansen, at salget af Jardiance nu vil tage ekstra fart. Dermed virker han til at være på linje med Wall Street. Børsens gode næse for forretning indikerer i hvert fald en salgssucces, idet aktien i Eli Lilly torsdag blev sendt 6,6 pct. højere. Konkurrenten Merck, der sælger den mest benyttede diabetespille i den konkurrende DPP-4-klasse, klarede nogenlunde frisag og steg 0,2 pct.

Det er ellers netop DPP-4-klassen, der kan blive udfordret, hvis Jardiance skrives på stadigt flere recepter.

- Det øgede salg af Jardiance og måske som en konsekvens af de stærke data også et øget salg af SGLT-2-hæmmerne, vil i høj grad være på bekostning af andre tabletbaserede midler som SU'erne (diabetespille) og DPP-4-hæmmerne, vurderer Søren Løntoft Hansen.

Tilsvarende spådom kommer fra Tina Vilsbøll.

- Der er et stigende antal diabetikere, der får SGLT-2-hæmmere, og det er også meget nemt for den praktiserende læge at give en ekstra tablet. Jeg vil tro, at det her nok i høj grad bliver på bekostning af DPP-4, siger hun.

Hjerte-kar-studiet med Jardiance rejser dog også mange spørgsmål. Blandt andet beskyttede Jardiance mod hjerte-kar-død og reducerede antallet af hospitalsindlæggelser på grund af hjerteproblemer med 35 pct. Men det hjalp ikke på antallet af blodpropper i et forhold, der var statistisk signifikant, og ej heller risikoen for slagtilfælde, der faktisk steg, uden at det var statistisk signifikant.

- Det er ikke sådan, at jeg går hjem og ordinerer det til alle mine patienter. Men det her et skridt den rigtige vej, og det er det første studie, der har vist superiority. Men man skal også huske, at diabetes ikke kun er hjerte-kar-sygdom. Vi har i mange år vidst, at det hjælper at behandle de forhøjede sukkerindhold i blodet i forhold til øjne, nyrer og nerver. Og det skal vi stadigvæk huske, siger Tina Vilsbøll.