Novo Nordisks værdi falder 40 milliarder efter regnskab

Investorerne på aktiemarkedet virker ikke helt tilfredse med onsdagens regnskab fra Novo Nordisk, der må se sin markedsværdi svinde med omkring knap 40 mia. kr. efter et regnskab med lidt skuffende forventninger.

Foto: Nils Meilvang

Medicinalkoncernens aktie falder med 4 pct. til 362,70 kr. i de første minutters handel, og det betyder samtidig, at markedsværdien nu er på omkring 920 mia. kr. Det er cirka 40 mia. kr. mindre end tirsdag eftermiddag.

Selve hovedtallene i regnskabet for de sidste tre måneder af 2015 var nogenlunde som forventet, men ifølge aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets er Novo Nordisk forventninger til 2016 - og de lidt mere langsigtede mål - til den svage side.

Novo Nordisks nye finansielle mål varsler tocifret vækst i indtjeningen de kommende år, hvilket dog er på et lavere niveau, end koncernen tidligere stilede efter.

Driftsresultatet, EBIT, vil ifølge forventningerne vokse med 10 pct. de kommende år mod tidligere omkring 15 pct. Selskabet kommer ikke med et nyt mål for overskudsgraden, da den ventes at forblive på det nuværende niveau på omkring 44 pct.

For analytikerne er der tale om et udspil til den svage side. Medianen af seks analytikeres estimater var en langsigtet målsætning om en vækst i driftsresultatet, EBIT, på 10,5 pct. Laveste bud var 10 pct., mens højeste bud var 12 pct. Analytikernes forventning til Novos nye langsigtede mål for overskudsgraden var 45 pct.

»De langsigtede mål er tilfredsstillende, når det kommer til væksten i driftsindtjeningen. Det negative element er, at de ikke sætter nye mål for marginen«, siger Michael Friis Jørgensen.

»Novo fortæller med det her, at de virkelig tror på diabetesmarkedet og deres toplinje, men i mindre grad på, at de kan gøre det mere profitabelt at lave deres produkter. Og markedet har i mindre grad haft tro på toplinjen og i højere grad haft tiltro til, at man kunne forbedre marginen. Og det er selvfølgelig lidt mere usikkert at bygge på toplinjevækst i et diabetesmarked, hvor folk er lidt mere usikre på udviklingen«, siger han.

Hos Jyske Bank mener analytiker Frank Hørning Andersen, at selskabets udlodning til aktionærerne er til den svage side, hvis man ser på aktietilbakøbsprogrammet, som er på 14 mia. kr. Det er 3 mia. kr. lavere end sidste år.

»Det ligger lidt til den svage side. Jeg havde forventet aktietilbagekøb på mellem 15 og 18 mia. kr.«, siger Jyske Banks analytiker.

Business TV: Novo Nordisk frusterer investorerne