Novo Nordisk: Tilfredshed i Fonden med EU's aktieklasse-forslag

 

Der er stor tilfredshed i Novo Nordisk Fonden med EU-kommissionens frafald af planerne om at tvinge firmaer til at lade alle aktier give lige stor indflydelse - og dermed reelt redde det danske system med, at en A-aktie har mere at skulle have sagt end en B-aktie.

 

- Beslutningen er fonden meget tilfreds med og glad for, siger bestyrelsesmedlem i Novo Nordisk Fonden, Kurt Anker Nielsen, til RB-Børsen. Han peger på, at det er fondens væsentligste formål at være "et solidt finansielt og ejermæssigt grundlag for Novo Nordisk og Novozymes".

 

- Og det er vi sikre på, at vi kan blive ved med, i og med at vi har den ejerstruktur med A- og B-stemmer, som vi har, siger Kurt Anker Nielsen og fortsætter:

 

- Så vi kan kun være tilfredse med, at kommissionen støtter det synspunkt, vi har ført frem, at der skal være aftalefrihed på det her område,

 

Charlie McCreevy, der er EU-kommissær med ansvar for det indre marked, forklarede torsdag, at han opgiver sit krav om et "en aktie, en stemme"-princip, fordi der ikke er noget, der tyder på, at aktiestrukturen påvirker virksomhedernes økonomiske formåen.

 

Kurt Anker Nielsen påpeger, at Novo Nordisk Fonden både kan og altid se på, hvad der er bedst for Novo Nordisk og Novozymes.

 

- Vi støtter forskning, og vi støtter de langsigtede projekter. Og det tror vi gavner alle aktionærer på langt sigt - ikke kun fonden. Så derfor er det ikke indtjeningen i næste kvartal eller næste halvår, der er vigtig, men den langsigtede gunstige udvikling i selskaberne, der er vigtig, lyder rationalet bag synpunktet i fonden.

 

- Og når man er klar over det, når man køber en aktie, så bliver man jo ikke snydt på nogen måde. Og det er derfor, at vi har de åbne og informative politikker, som vi har, siger Kurt Anker Nielsen.

 

Fonden ser heller ikke ejerstrukturen som en hæmsko for Novo Nordisk i forhold til eventuelle opkøb.

 

- Det kommer an på størrelsen af eventuelle opkøb, lyder kommentaren fra fondens repræsentant der samtidig peger på, at fondens vedtægter blev tilrettet i forbindelse med udskilningen af Novozymes i 2000.

 

- Da gik vi fra at skulle have bestemmende indflydelse i de to selskaber til at vi skal have "væsentlig" indflydelse. Da sagde vi jo netop, at fremover skal fonden ikke længere skal have 50 pct. eller mere af stemmerne. Og det gør råderummet mulighederne større for selskaberne, siger Kurt Anker Nielsen. Han vil dog ikke give et bud på hvod stor en andel af stemmerne, fonden ønsker for at have "væsentlig indflydelse.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )