Novo Nordisk brugte 1,6 mio. kr. på lobbyarbejde i USA

Medicinalselskabet måtte til lommerne i tredje kvartal i forsøget på at påvirke de amerikanske politikere.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Novo Nordisk har brugt 300.000 dollar (1,6 mio. kr.) i tredje kvartal på at påvirke de amerikanske politikere.

Det skriver nyhedsbureauet Associated Press med henvisning til en ny rapport. Verdens største insulinproducent har bl.a. lobbyet for at få oprettet en koordinationsmyndighed for diabetes.

Desuden har lobbyarbejdet bl.a. drejet sig om regeringens forhandling af medicinpriser inden for Medicare-programmet, medicinimport og patientsikkerhed.

Og som mange andre medicinalfirmaer har Novo Nordisk koncentreret sig om lovforslag, der vil tillade generiske medicinalselskaber at producere billige kopier af biotekmedicin.

I modsætning til traditionelle medikamenter har biotekbaseret medicin ikke været udsat for generisk konkurrence i USA, fordi sundhedsmyndighederne (FDA) ikke har autoritet til at godkende kopierne.

Et forsøg på at give myndighederne den beslutningskompetence strandede på, at politikerne ikke kunne blive enige om, hvor mange år patenter skulle være beskyttet.

Novo Nordisk har rettet sit lobbyarbejde mod poltikerne i den amerikanske kongres, men også mod bl.a. patentmyndighederne og sundhedsprogrammerne Medicare og Medicaid.

/Ritzau/