Novo mister tronen som tungeste aktie i C20 Cap

Novo Nordisk har ikke længere den største indflydelse på udviklingen i det toneangivende danske aktieindeks, C20 Cap.

(Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Medicinalgiganten fra Bagsværd er faldet ned på andenpladsen i vægtningen i indekset trods en markedsværdi, der fortsat er klart den højeste blandt de børsnoterede danske selskaber.

Danske Bank er den nye på topplaceringen med en vægt på 14,5 pct., mens Novo-aktien er faldet til 12,9 pct. i vægt. I løbet af det seneste år er Novo Nordisk da også faldet 36 pct. i kurs, mens Danske Bank er steget 28 pct.

På tredjepladsen ligger Vestas med lidt under 10 pct. vægt, mens A.P. Møller- Mærsk (hvis A- og B-aktierne lægges sammen) i løbet af det seneste år har overhalet Pandora på fjerdepladsen.

Højdespringeren det seneste års tid er Genmab, der er steget fra en tiendeplads i marts 2016 til en sjetteplads nu.

I bunden af C20 Caps rangliste har syv aktier - inklusive nytilkomne Dong og Nets - en samlet vægt på mindre end Danske Bank. Mindst tyngde har William Demant Holding med 1,3 pct. og Lundbeck med 1,5 pct.

C20 Cap har været det toneangivende danske aktieindeks siden 4. februar 2013 og fungerer ved, at de 20 udvalgte eliteaktier - ud fra en kombination af børsværdi og handelsomfang - vægtes til en samlet indeksværdi.

Det er et "cappet" indeks, hvilket betyder at der er et låg (eller "cap") over, hvor meget en enkelt aktie må betyde for udviklingen. Når indekset nulstilles to gange årligt, kan ingen aktie veje mere end 15 pct. i indekset. Vægten kan dog gradvist stige til 20 pct., men når den grænse nås, stilles den igen tilbage til 15 pct.