Novo: Millipore-aftale med multimillion-potentiale - dir

 

Novo Nordisks har gennem de seneste år i det stille oparbejdet en blomstrende forretning med salg af rekombinant (genmodificeret) rå-insulinkrystal til den øvrige medicinalindustri.

 

Salget sker gennem det Boston-baserede selskab Millipore, som er verdens største leverandør af grund-udstyr til biotek-industrien - inklusiv alt hvad der skal bruges til fermenteringstanke, pilotplants, skaleringsudstyr, testtubes og -apparater.

 

- Forklaringen er, at man kan bruge insulin til fremstilling af andre produkter - dvs. som vækstmedium. Alt hvad der skal bruges til at fremstille gensplejsning med,ligger i en "suppe", og insulin bruges til at få det til at vokse. Aftalen går ud på, at vi leverer insulin-råkrystaller til Millipores kunder, som så bruger det til at få deres suppe til at vokse, forklarer Novo Nordisks direktør for International Operations, Jesper Høiland, til RB-Børsen.

 

- Deres (Millipores, red.) kunder - som er nogle af de største farmaceutiske selskaber i verden - bruger rekombinant insulin til at dyrke deres egne produkter. De ønsker garanti for kvaliteten og mangeårig leveringsdygtighed. Og begge dele kan vi levere, siger Jesper Høiland, der er villig til at garantere levering i lige så lang tid som kunden er villig til at garantere for køb.

 

- Kunden garanterer at købe hos os, og det betyder, at vi i virkeligheden får eneret på levering til en fast pris. Det er en millionforretning - en meget stor forretning i, der er i kraftig vækst - for Novo Nordisk, og aftalen er med til at sikre os vores position i markedet, lyder det fra Jesper Høiland, der samtidig peger på, at Novo Nordisk produkter er godkendt af de amerikanske myndigheder, FDA, og dermed lever op til kravene, når kunderne - de store medicinalselskaber - skal have de produkter, som er fremstillet ved hjælp af insulinkrystallerne, godkendt.

 

- Hvis man køber insulinen i for eksempel Indien er der stor sandsynlighed for, at det ikke er FDA godkendt, og dermed vil der ikke blive udstedt FDA-godkendelse for de produkter, der er fremstillet på den baggrund på det amerikanske marked. Vores produkter er kvalitetssikrede, siger direktøren.

 

Fremgangsmåden bruges til stort set alt, hvad der er flydende og rekombinant - altså flydende medikamenter.

 

- Og de store medicinalselskaberne er selvfølgelig ikke interesserede i at være i samarbejde med Novo Nordisk, for det kunne jo være insulinen skulle bruges til fremstilling af produkter, der konkurrerer direkt med vores. Og derfor har vi det strategiske samarbejde med Millipore, der ikke bare sælger insulinet, men også leverer den tekniske kompetance til at udvikle produkterne.

 

- Så det er en ren win-win situation. Selv Lilly og Sanofi (konkurrenter på insulinmarkedet, red.) kan ikke levere i den kvalitet og i de mængder, som vi er i stand til. Vi har set dem tidligere, og vi har også set dem trække sig ud af det her marked igen, siger Jesper Høiland.

 

Attalen med Millipore stammer oprindelig fra Serologicals' datterselskab, Celliance, der begge blev overtaget af Millipore i 2006. De to parter indgik i 2004 en aftale om distribution, og aftalen blev udvidet og forlænget i juli sidste år, og nu altså forlænget og udvidet igen. Aftalen giver Celliance eksklusiv ret til global distribution af Novo Nordisks recombinant human insulin til cellekulturer.

 

Celliance er verdensledende på distributionsområdet, og også Novo Nordisks søsterselskab - Novozymes - har en aftale med det amerikanske selskab om undersøgelse af mulighederne for kommercialisering af rekombinant human albumin til brug i celle kultur-formuleringer.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )