Novo lyser op i positivt aktiemarked

Stigningerne på det danske aktiemarked er større end på de øvrige europæiske markeder torsdag og det kan investorerne takke indekstunge Novo Nordisk for.

Læs mere
Fold sammen

Efter koncernens halvårsregnskab er aktien i fin form og var endda oppe og danse med 1000-niveauet tidligere på morgenen. Også Vestas er i topform efter et par negative dage.

Torsdag middag ligger C20 Cap med en stigning på 0,6 pct. i 602,93. Mandag satte det lukkerekord i 610,29.

Aktierne i Novo Nordisk ligger torsdag middag 1,5 pct. højere i 975,5 kr., men aktien var dog lige oppe at runde 1000 kr. i den helt indledende handel. Novo Nordisk leverede bedre end ventet på de overordnede linjer i andet kvartal - selvom der på forhånd var høje forventninger til regnskabet.

Novo Nordisk øgede omsætningen til 21.380 mio. kr. fra 19.468 mio. kr. i andet kvartal af 2012. Analytikernes forventning lød, ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans, på 21.194 mio. kr.

Driftsresultatet (EBIT) landede på 8585 mio. kr. mod 7653 mio. kr. i andet kvartal sidste år og analytikerforventningen 8275 mio. kr., og bundlinjen gav et nettooverskud på 6734 mio. kr. mod 5346 mio. kr. i samme periode i fjor og analytikernes forventning på 6575 mio. kr.

Novo Nordisk opjusterer i regnskabet forventningerne til 2013 både i lokal valuta og danske kroner. Målt i kroner venter Novo Nordisk en vækst i salget på 7-9 pct. samt en fremgang i resultatet af primær drift på 6-9 pct. Det skal sammenlignes med forventningerne udtrykt i årsregnskabet om en salgsfremgang på 6-8 pct. og en fremgang i driftsresultatet på omkring 5 pct. målt i kroner.

Blandt de øvrige C20-aktier stiger Vestas 4,4 pct. til 114,8 kr. uden selskabsspecifikke nyheder, men nok en reaktion på de senere dages kursfald ligeledes uden nævneværdige selskabsspecifikke nyheder. Aktien er faldet 13 pct. i alt tirsdag og onsdag efter mandag at have nået det højeste niveau siden sommeren 2011.

Bankerne klarer sig ligeledes godt. Jyske Bank stiger 0,7 pct. til 256,30, og Nordea ligger 1,1 pct. højere i 72,25.

Handelsbanken hæver kursmålet til Jyske Bank-aktien fra 255 kroner til 285 kroner og fastholder anbefalingen "akkumuler".

Aktionærerne i Danske Bank sidder dagens medieskriverier om banken overhørig, da aktien stiger 0,9 pct. til 113 kr.

Danske Bank får i Rangvid-udvalgets rapport skarp kritik for sit kriseberedskab op til finanskrisen i 2008, skriver Business. Der er i rapporten afsat et mindre afsnit til Danske Bank, hvor banken ifølge Business kritiseres for at have øget sine risici i tiden op til krisen gennem vild vækst og voksende indlånsunderskud.

Ordførende direktør Eivind Kolding har tidligere adresseret og erkendt bankens og sektorens medansvar for finanskrisen i medierne. I øvrigt har banken ingen kommentar til den lækkede rapport, da man ikke har læst rapporten, der endnu ikke er færdig.

Udfor indekset må aktionærerne i TK Development og Topotarget se aktieværdien reduceret med omkring en femtedel.

TK Development har torsdag morgen offentliggjort et prospekt i forbindelse med udbud af 56,1 mio. nye aktier. Udbuddets gennemførelse er nødvendig, hvis TK Development skal have likviditet til at betale af på sin gæld og sikre den videre drift, skriver selskabet i en fondsbørsmeddelelse. Selskabet har allerede fået forhåndstilsagn om overtegning og får således likvider for knap 220 mio. kr.

- Uden provenuet fra udbuddet vil TK Development ikke have tilstrækkelig likviditet til rådighed til at dække TK Developments nuværende behov for de kommende 12 måneder efter prospektdatoen, skriver selskabet i meddelelsen.

Aktien falder 21 pct. til 7,3 kr.

Aktierne i Topotarget får også aktiemarkedets kærlighed at føle efter at selskabet har nedjusteret forventningerne, da to milepælsbetalinger fra samarbejdspartneren Spectrum er udskudt til næste regnskabsår. Aktien handler i 2,40 kr. - et fald på 19 pct. mod onsdagens lukkekurs.

/ritzau/FINANS