Novo-aktien tabte pusten - finans vandt terræn

Det blev en noget svingende torsdag for det danske C20-indeks, som startede med lyn og torden, men tabte momentum henover middagen sammen med resten af de internationale markeder. C20 endte 323,91 pct. højere i 0,4.

- Markedet startede flot, men hen over middag tabte C20 pusten. Vi fik regnskab fra Novo Nordisk, som var pænt, men markedet havde ventet at få nyt om tidsplanen for godkendelsen af Victoza, hvilket Novo Nordisk ikke kom med, og dermed øges frygten for en forsinkelse, hvilket pressede aktien, udtalte Sydbanks afdelingschef for skandinaviske aktier Ole Kjær Jensen til RB-Børsen.

Novo Nordisk-regnskabet for første halvår overraskede positivt både på omsætningen og indtjeningen. Det var konstateringen fra Jyske Banks Novo-analytiker, Frank Hørning Andersen, der pegede på et bedre end ventet salg over en bred kam. Novo Nordisk faldt 0,6 pct. til 316 kr.

- Alt i alt et godt regnskab, der bekræfter, at Novo Nordisk har en stærk position i markedet og leverer solide vækstrater, skrev Frank Hørning Andersen, der fastholdt anbefalingen "Køb".

- Det er vores vurdering, at markedet stadig undervurderer selskabets langsigtede vækstpotentiale inden for diabetesforretningen, lød begrundelsen fra Frank Hørning Andersen.

Jubelkoret af Carlsberg-analytikere fik torsdag endnu et medlem udover ING, UBS, Natixis og Jyske Bank, da Merrill Lynch opjusterede kursmålet på Carlsberg-aktien til 460 kr. fra 410 efter onsdags flotte regnskab. Lavere omkostninger opvejede faldet i omsætningen, og det stærke resultat for første halvår antyder, at der er en "upside" for hele 2009 i forhold til Carlsbergs egne forventninger, der blev fastholdt på resultatdelen, skrev analytikerne. Rygter om stigende afgifter på øl i Rusland kan, hvis de gennemføres, koste Carlsberg op til 4 pct. på indtjeningen i 2010 i et "worst case-scenario", som analytikerne sætter op. Carlsberg steg 0,5 pct. til 390 kr.

Finanssektoren fortsatte sin fremdrift, efter de amerikanske aktier fortsatte, hvor de slap onsdag. Ved dansk lukketid lå det europæiske bankindeks godt 2 pct. højere. Danske Bank steg 1,5 pct. til kurs 115,8, mens Nordea blev løftet 1,2 pct. til kurs 50,5. Jyske Bank fik hævet sin anbefaling af Handelsbanken til "Køb" fra "Akkumuler" og øget kursmålet til 235 kr. Det sendte Jyske Bank-aktien hele 7,8 pct. højere i kurs 208.

Aurigas datterselskab og største aktivitet, Cheminova, har i første halvår 2009 ikke opnået det ventede salg og resultat, da salget af selskabets største produkt, glyphosat, har skuffet, mens øvrige produkter har vist fremgang. Priserne på glyphosat er faldet hurtigere, end Auriga og Cheminova havde regnet med, men at der skulle ske et prisfald kommer ikke som nogen overraskelse, fastslog Jyske Banks analytiker Jens Houe Thomsen. Auriga venter nu en omsætning på 5,8 mia. kr. mod tidligere 6,25 mia. kr., mens EBIT-marginen ventes at blive 6-7 pct. mod tidligere 9 pct. Auriga faldt 4,3 pct. til 101,5 kr.

- Der er ingen tvivl om, at de har regnet med, at priserne skulle sætte sig, men de har næppe ventet, at de skulle falde så hurtigt og så hårdt, sagde Jens Houe Thomsen.

RB-Børsen