Novo-aktien overstråler alt og alle aktier

På aktiemarkeder, der verden over er negativt påvirket af øget geopolitisk usikkerhed efter Donald Trump og Nordkoreas ordkrig, lyser det danske aktiemarked målt på C20 Cap op med en positiv bevægelse.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

På aktiemarkeder, der verden over er negativt påvirket af øget geopolitisk usikkerhed efter Donald Trump og Nordkoreas ordkrig, lyser det danske aktiemarked målt på C20 Cap op med en positiv bevægelse.

Det skyldes altovervejende indekstunge Novo Nordisk, som stiger markant efter at have leveret regnskab.

Aktien er den mest stigende C20-aktie onsdag eftermiddag - og faktisk den mest stigende af samtlige aktier i Danmark.

Novo-aktien stiger onsdag eftermiddag med godt 7 pct. til 280,50 kr. og har dermed øget markedsværdien og aktionærernes formue med 46 mia. kr. til godt 700 mia. kr.

- Forklaringen ligger dels i et bedre end ventet regnskab, der indeholdt den første driftsmæssige opjustering længe, og dels - og ikke mindst - at markedet i løbet af dagen er blevet mere sikker på, at prispresset i USA, der var det store fokuspunkt i regnskabet, ikke er så hårdt som frygtet, siger aktieanalytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Hans vurderinger har baggrund i medicinalkoncernens netop afholdte telekonference.

- Det er vigtigt med hensyn til priserne i USA, at Novo på telekonferencen oplyste, at man fastholder den langsigtede guidance. Det får mig til at vurdere, at prisforhandlingerne nok ikke er gået værre, siger aktieanalytikeren, der tillader sig stille og roligt at konkludere, at prisreduktionen på det amerikanske marked ikke ser ud til accelerere, og at USA-markedet vil blive mere stabilt.

Novo Nordisk overraskede positivt på både salg og indtjening i andet kvartal.

Samtidig opjusterede selskabet forventningerne til 2017, så det nu regner med en vækst på 1-3 pct. på toplinjen og 1-5 pct. på driften, hvor der tidligere var ventet 0-3 pct. fremgang, mens driftsoverskuddet kunne falde op til 1 pct. eller stige maksimalt 3 pct.

Det store spørgsmålstegn op til regnskabet var, hvad Novo Nordisk ville melde ud om udsigterne for prisniveauet på det amerikanske marked i 2018.

/ritzau/FINANS